MTI/mszp.hu
2011. október 27. 09:09

Igazságosabb adózást!

Az alacsony keresetűeknél többet, a magasabb keresetűeknél kevesebbet hagyna, így összességében 210 milliárddal növelné a jövő évi költségvetési bevételt az a kilenc MSZP-s képviselő által jegyzett javaslat csomag, amelyet a jövő évi adótörvényekhez nyújtottak be, és a parlament honlapján jelent meg.

A Mesterházy Attila, Szekeres Imre, Hiller István, Iváncsik Imre, Kiss Péter, Kovács László, Lamperth Mónika, Szabó Imre és Varga Zoltán által jegyzett csomag abból indul ki, hogy - az egyszeri forrásfelhasználás nélkül - az idei hiány 5-6 százalék lesz. A költségvetési hiányt igazságos és hatékony adórendszerrel lehet csökkenteni, így több teher jut a nagyobb jövedelműekre.

Az adójóváírás maradjon meg és legyen 16 ezer forint havonta, a szuper bruttó pedig maradjon meg valamennyi jövedelmi sávban - javasolják a szocialista képviselők. Ez ugyan 290 milliárd bevétel kieséssel járna, viszont nem lenne szükség jövedelem kompenzációra, így 148,6 milliárddal javulna a költségvetés egyenlege.

A MSZP-s képviselők úgy vezetnék be a két kulcsos szja-t, hogy évi 5 millió forint jövedelemig maradna a 16 százalékos adókulcs, afelett pedig további 16 százalékos szolidaritási hozzájárulást kelljen fizetni. Ezzel 330 milliárd forint többletbevételhez jutna a költségvetés.

A nem munkából származó jövedelmek - így az értékpapír kölcsönzés, árfolyamnyereség, ellenőrzött tőkepiaci ügylet, a vállalkozásból kivont jövedelem stb. - után egységesen 16 százalék lenne az szja kulcs, de az évi 5 milliós ilyen jövedelem felett további 8 százalékkal emelkedne a kulcs. Az így keletkező bevétel 80 milliárd forint lenne.

A gyermekek után járó adókedvezmény a havi 650 ezer forint feletti jövedelem után fokozatosan csökkenne, míg a havi 1 milliós jövedelemnél teljesen megszűnne. Ez 45 milliárddal növelné a bevételeket.

A cégeknél a munkáltatói járulékot 3 százalékkal csökkentené a javaslat, amely 135 milliárd forint bevétel kiesést eredményezne. Ennek ellensúlyozására az 50 millió forint feletti adózás előtti eredménynél visszaállítaná a 19 százalékos társasági adókulcsot, amely viszont 251 milliárd bevételi többlettel járna. Miután a cégek adójánál 116 milliárd többlet keletkezne egyenlegként, ebből az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra lehetne csökkenteni, de ez is csak 75 milliárd forint bevétel kiesését jelent.

A képviselők meghagynák a 25 százalékos áfát - nem emelnék 27 százalékra -, az ingatlanadót pedig a forgalmi érték tervezett 3 százaléka helyett fél százalékra ejtenék.

A szja és a társasági adó, továbbá a járulékok javasolt módosítása - együtt -  mintegy 210 milliárd forint bevételi többletet eredményezne.

A benyújtott új módosítások között szerepel Seszták Miklós (KDNP) javaslata, amely az EVA bevételi határát 25 millióról 30 millió forintra emelné jövőre.