mszp.hu | Belföld
2021. március 11. 17:15

Igazságosabb nyugdíjrendszert!

Igazságosabb nyugdíjrendszert!
Javaslatcsomagot nyújtott be a hat ellenzéki pártnak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a nyugdíjrendszer korszerűsítésére.

A járványhelyzetre tekintettel a köztársaságpártiak és a NYUSZET képviselői csütörtökön egy online Zoom konferencia keretében vitatták meg a csomag részleteit. A virtuális eseményen a Magyar Szocialista Pártot Tóth Bertalan, társelnök képviselte.

Tóth Bertalan megerősítette, a NYUSZET által összeállított javaslatcsomag nagyon közel áll ahhoz az elképzeléshez, amit az ellenzéki pártok gondolnak a nyugdíjrendszer szükséges reformjairól és ezen belül az MSZP nyugdíj-politikájához. „Ennek legfőbb oka, hogy az a torz társadalompolitika és elosztási rendszer, amit a Fidesz az elmúlt 11 év alatt felépített, halmozottan sújtja a nyugdíjasokat”.

Reagálva az online konferencián elhangzott számokra, az MSZP társelnöke elképesztőnek nevezte, hogy több mint félmillió magyar nyugdíjas él 100.000 forintnál kevesebb havi nyugdíjból, illetve hogy átlag alatti nyugdíjból a 2 millió öregségi nyugdíjasból 1,3 millió részesül.  „A Fidesz pénzkezelésének köszönhető ez, és a szakadás, ami a társadalomban is tapasztalható, a nyugdíjas társadalomban különösen tetten érhető a jövedelem tekintetében. 300.000 Ft feletti nyugdíjban például csak 50.000-en részesülnek hazánkban, ami azonnali cselekvést kíván” – szólított fel.

A szocialista politikus elmondta, szerinte a NYUSZET javaslatcsomagja jó alap lehet a szükséges reformokhoz. Három elemet emelt ki, ami a NYUSZET mellett „szívügye” az MSZP-nek is:

  • A minél szélesebb körű társadalmi párbeszéd a nyugdíjrendszer alakításában elengedhetetlen.
  • Nemcsak a nyugdíj-megállapításban vagy folyósításban, hanem a szociális minimumellátás megteremtésében (ez lehet például pénz- vagy természetbeni juttatás, egészségügyi-, gyógyszer-, nappali- vagy bentlakásos ellátás), illetve az idős emberek életkörülményeinek a javításában is nagyon sok feladata van az államnak.
  • Igazságos nyugdíjemelés: a 13. havi nyugdíj nem jövedelemtől vagy szolgálati időtől függ, hanem egy extra juttatása az államnak. Elosztása akkor lenne igazságos, ha minden nyugdíjas egyforma összeget kapna: míg ez nagyon sokat segítene azoknak, akiknek alacsony a nyugdíjuk, a magas nyugdíjúaknak is egy extra juttatás lenne.

Végezetül, az online konferencia tanulságait értékelve Tóth Bertalan hozzátette, a nyugdíjemelés indexálásával kapcsolatban az inflációkövető- és a svájci indexálás közötti különbözetnek a konferencián említett elosztási metódusai nagyon jó alapokat adnak egy konstruktív vitához, de az igazságosság, mint érték megjelenése a nyugdíjemelésben az MSZP számára kiemelkedő.

Kapcsolódó párttagok