mszp.hu | Belföld
2022. március 10. 19:53

Igazságosabbá kell tenni az emberek megélhetését segítő intézkedéseket!

Igazságosabbá kell tenni az emberek megélhetését segítő intézkedéseket!
Meg kell tartani, de Igazságosabbá kell tenni az emberek megélhetését és a családok fejlődését segítő intézkedéseket – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában csütörtökön az Egységben Magyarországért előző nap ismertetett programja kapcsán.

Az egyszülős családoknak is járna például családtámogatási juttatás, hogy legyen jövőjük, „legyen haladás, tudjanak ők is előrébb lépni - és nem hátra” – mondta Komjáthi, utalva a kormány szlogenjére.

Az egységbe tömörült ellenzéki pártok számára fontos, hogy eltöröljék a dolgozói szegénység fogalmát: „Az nem járja, hogy bemennek emberek dolgozni a munkahelyükre, és utána nem tudják eltartani a családjukat. Ezt látjuk 12 év alatt” – mondta, hozzátéve: ide vezetett a Fidesz „munkaalapú társadalma”; ezzel szemben az ellenzék megélhetés-alapú társadalmat szeretne.

Nonszensznek nevezte, hogy ma egy szociális dolgozó ugyanolyan problémákkal küzd, mint az, akinek segítenie kellene; vagy hogy egy kezdő pedagógus még albérletbe sem mehet, mert képtelen lenne kifizetni.

Kiemelte: változtatni kell azon, hogy jelenleg az állam a legrosszabb munkáltató: a közszférában, az egészségügyben és a rendvédelemben nagyon súlyos problémák vannak, meg kell állítani az elvándorlást.

Ezeken a területeken azonnali intézkedésre van szükség, a ciklus végéig viszont a minimálbért adómentesé kell tenni és az alacsony keresetűeket kell támogatni. Ezzel úgy tudnak 15%-os béremelést adni, hogy azt nem a vállalkozókra terhelik rá – mondta.

Kiemelte: az alacsony keresetűek „nem külföldön, egy jachtozás közben költik el azt a pénzt, amit kapnak”, hanem Magyarországon, ami a büdzsének plusz áfa- és adóbevétel; ha pedig ők is esélyt kapnak arra, hogy a pénzt például lakásfelújításra költsék, az is pluszbevétel az államnak.

Elmondta: az Egységben Magyarországért pártjainak egyezsége az, hogy nem emelnek adót; „a progresszív adózás ebben az esetben azt fogja jelenteni, hogy az alacsonyabb keresetűekhez fogunk több pénzt juttatni, de a magasabb kulcsot nem kívánjuk bevezetni, megadóztatni a magasabb keresetűeket”.

A pénzt máshonnan irányítják majd át: ahogy Márki-Zay Péter is elmondta, a GDP 2%-a helyett csak 1%-ával támogatják majd a multinacionális cégeket; a fennmaradó összeget a kis- és középvállalkozások támogatására fordítják – mondta el.

Kijelentette: van Magyarországon munkaerő-tartalék: 72 ezer 55 év feletti és 19 ezer 25 év alatti ember van munka nélkül, az összesen 250 ezer munkanélküli 42%-a csak nyolc általánossal rendelkezik.

Az ő számukra 1-2 éves átképző, kompetenciafejlesztő programot kell indítani, mielőtt a szakképzésbe kerülnének; valamint a munkába járás és a lakhatás költségeinek támogatásával segíteni kell, hogy a dolgozók el tudjanak jutni a munkába – mondta.

Kapcsolódó párttagok