mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj Szociális ügyek
2020. december 05. 11:56

Igazságossá kell tenni mind a nyugdíjak kiszámítását, mind a nyugdíjak elosztását!

Igazságossá kell tenni mind a nyugdíjak kiszámítását, mind a nyugdíjak elosztását!
Több felmérés is azt támasztja alá, hogy a magyarok jelentős része azért nem tud a nyugdíjas éveire előtakarékoskodni, mert még a mindennapi megélhetésre is alig futja nekik.

Emiatt pedig rengetegen már eleve nehéz anyagi helyzetből vonulnak nyugdíjba, amelyet a kormány csak tovább súlyosbít azzal, hogy a nyugdíjak emelésénél csupán az inflációval számol.

Az egyébként is alultervezett infláció miatt csak 3%-os januári nyugdíjemeléssel pedig a Fidesz-rezsim semmi mást nem garantál, minthogy aki idén nyomorog, az jövőre is nyomorogni fog, és a nyugdíjak közötti különbségek tovább nőnek. Akinek több a nyugdíja, az a Fidesz rendszerében az emeléssel több pénzt kap, akinek pedig kevesebb, az kevesebbet! a 2021-re tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő mértékben növekednek.

A Fidesz-rezsim nyugdíjszámítása az átlagos és átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőket évek óta rendkívül nehéz helyzetbe hozza, hiszen a nyugdíjuknál lényegesen nagyobb mértékben emelkednek az alapvető élelmiszerek árai. Az 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés pedig nem más, mint az idős emberek arculcsapása! A gyümölcsök ára 45%-kal, a tojás, a cukor, 10-15%-kal, a húsok ára több, mint 20%-kal növekedett egy év alatt, ahogyan a gyógyszerekre is sokkal többet kell költenie egy nyugdíjasnak.

Az MSZP szerint az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár! Azt akarjuk, hogy egy nyugdíj se legyen alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés kiszámítását, és igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés elosztását! Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, és csökkenteni kell a nyugdíjas társadalomban évről évre növekvő különbségeket.

A nyugdíjemelés igazságos kiszámítása azt jelenti, hogy az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe kell venni (svájci indexálás). A nyugdíjemelés igazságos elosztása keretében pedig azt akarjuk, hogy egy átmeneti ideig minden nyugdíjas a svájci indexálás alapján kiszámolt nyugdíjemelésre szánt pénzből azonos összegben részesüljön. Ezzel a módszerrel a nyugdíjasok 98 százaléka a mostanihoz képest nagyobb nyugdíjemelést kapott volna!

Első lépésként az azonos összegű kifizetést már a februárban esedékes 53. heti nyugdíjnál el kellene kezdeni!

A ma még aktívak számára pedig, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javaslunk, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

 

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

 

Kapcsolódó párttagok