Igazságosságot és biztonságot a magyar embereknek!

Az igazságtalanság országát építi Orbán Viktor. Olyan helyet fabrikál a hazánkból, ahol egyeseknek - keveseknek - több joguk van, mint másoknak. Az igazságtalanság a Fidesz-politika minden eresztékében megbújik, az Orbán-rendszer legfőbb jellegzetessége.

Az igazságtalan politika nem csak a jóérzésű embereket zavarja, de káros is, mert szűk körhöz összpontosítja az erőforrásokat, a lehetőségeket, az esélyeket, míg a többséget meggátolja tehetsége, kreativitása kibontakoztatásában. Ez az oka annak, hogy Magyarország lemarad, leszakad nem csak a nyugati, de még a közép-európai demokráciáktól is. Az igazságtalanság veszteségeket okoz az egész országnak.

A parlament egyre-másra hozza a kivételes törvényeket, amelyekkel kizárólag egy jól meghatározható, szűk gazdasági érdekkör jár jól. Előjogaikat a miniszterelnökhöz való közelséggel, a neki tett szolgálatokkal, üzleti érdekeik összefonódásával érték el. Közben más gazdasági társaságok a kormány okozta recesszióban vergődnek, az adókat és adminisztrációs terheket nyögik, vagy akár különadókat kapnak a nyakukba.

A kormány barátai és üzletfelei egyre-másra nyerik el a szemérmetlen állami és önkormányzati megrendeléseket. Közpénzek milliárdjai folynak el Fidesz-közeli cégekhez, hogy aztán majd a Fidesz-kasszát gazdagíthassák.

Az adórendszer nem veszi figyelembe az emberek teherviselő képességét: az egykulcsos adórendszer ugyanakkora részét vonja el egy milliós jövedelemnek, mint a minimálbérnek.

A Fidesz-kormány számára még a gyerekek értéke is eltérő. Egy gazdagabb, magasabb jövedelemmel rendelkező család nagyságrendekkel nagyobb adókedvezményt kap gyermekei után, mint egy átlagos jövedelmű, pláne szegényebb család. A szegény gyerek kevesebbet ér a Fidesz számára.

A rezsicsökkentés elosztása is igazságtalan: aki többet fogyaszt, több támogatást kap. A legrosszabb helyzetben lévők, a leginkább rászorultak teljesen kimaradnak.

Igazságtalan az oktatási rendszer, amely kiszórja a rosszabb helyzetből indulókat, nem adja meg nekik a szükséges segítséget. Ha pedig néhányan mégis átverekszik magukat az alap- és középszinten, akkor a tandíj és a keretszám állja majd útjukat.

Százszámra lehetne még sorolni a példákat a kormányzás igazságtalanságairól. Ezek az igazságtalanságok biztonsághiányhoz is vezetnek. Senki sem érezheti biztosítottnak a megélhetését, aki nem a Fidesz csókosa, aki "csupán" munkából szeretne megélni, vagy aki "egyszerűen" csak tanulni akar. Bármikor elvehetik bárki megtakarítását, elkaszálhatják a pályázatát, kirúghatják és értelmetlen közmunkára kötelezhetik, listázhatják politikai nézeteit vagy bármilyen egyéb tulajdonságát. Aki kormányellenes politikai véleményt hangoztat, az pillanatokon belül szervezett hazugságkampány célkeresztjébe kerül.

Az MSZP célja, hogy ezen a helyzeten fordítson. Célunk, hogy teret kaphasson a tehetség, a teljesítmény, és hogy valódi segítséget kaphasson, aki rászorul. Csak egy ilyen Magyarországon lehet biztonságos az élet. Egy ilyen Magyarországon senkinek sem kell majd attól tartania, hogy politikai okokból elvágják a karrierjét, vagy hogy az út szélén hagyják, ha elfogy az ereje.

A szocialisták a jogbiztonság, közbiztonság, létbiztonság politikáját képviselik. Erről szólnak szakpolitikai és regionális programjaink. Most az a feladatunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk üzeneteinket. Az ország többségének elege van Orbán Viktor kormányától, amely a leghazugabb és a legigazságtalanabb kormány, amely valaha is bizalmat kapott a választóktól. A csalódottságból, elégedetlenségből aktivitást, a kritikából társadalmi többséget kell szerveznünk. Be kell bizonyítanunk, hogy van remény, van más választás. Beletörődő kiábrándultság helyett cselekvésre van szükség.

A szocialistáknak óriási felelőssége és feladata van az emberek felrázásában. Hiszem, hogy képesek vagyunk rá! Igazságos, biztonságos, demokratikus és éppen ettől élhető Magyarország a célunk. Ennek érdekében kötünk szövetséget az emberekkel!