MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2018. június 04. 20:30

Igazságtalan béke született Trianonban - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Igazságtalan béke született Trianonban

Igazságtalannak nevezte a 98 évvel ezelőtt megkötött békeszerződést Hiller István, rámutatva, az nekünk magyaroknak nemzeti tragédia. Ez egy rossz és színvonaltalan béke - jelentette ki, amit azzal indokolt: a modern Európa létrehozói olyan békére törekedtek korábban, amely nem megalázza a vesztest, hanem a rendszer részévé teszi, teret ad számára, érdekeltté teszi a béke fenntartásában.

Ugyanakkor meg kell érteni: magyarság és európaiság gondolata összekötődik, akkor tudjuk az országot és a nemzetet előrébb vinni, ha részeként akarjuk formálni Európát - mondta. Felszólalását azzal zárta: 98 évvel Trianon után közösen érdemes büszke magyarként és büszke európaiként gondolkodni a jövőről. 

Miért bünteti a kormány azokat, akik kimaradtak a téli rezsicsökkentésből?

Korózs Lajos arról beszélt, hogy az Ormánság több mint 40 településén nem kapták meg az emberek a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést. Az érintett helységekben elérhető a gázszolgáltatás, de a lakosok nem csatlakoztak rá. Miért bünteti a kormány azokat, akik kimaradtak a téli rezsicsökkentésből? - kérdezte a politikus. Arról is érdeklődött, felmérték-e már, hányan maradtak ki az intézkedésből, és mikor adják oda nekik a 12 ezer forintos támogatást?

Mi zajlik az Emmiben?

Bangóné Borbély Ildikó arra volt kíváncsi, hogy "mi zajlik az Emmiben"? Mint mondta, több mint kétezer emberét jutalmazta meg Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere még a választások előtt, fejenként 2 milliós bónuszt, összesen 4,2 milliárdot fizettek ki a dolgozóknak. A rászorulókat támogató operatív uniós programot az elmúlt években azonban csak botrány kísérte - említett egy példát a szocialista képviselő.

Azt kérdezte: mekkora része jutott a 32 milliárd programnak a valóban érintettekhez?

Mennyi kilakoltatás várható a moratórium lejárta után?

Korózs Lajos arra várt választ, mennyi kilakoltatás várható a moratórium lejárta után. Támogatja-e az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a gyermekes családok kiköltöztetését? Hogyan kívánják segíteni az érintetteket? Hány embert érint a magáncsőd intézménye? - sorolta kérdéseit.

Szabó Sándor arról érdeklődött, hogy a terveknek megfelelően meg fog-e épülni a Csongrád megyei Klárafalva és Kiszombor közötti kerékpárút.