mszp.hu | Belföld
2024. január 02. 09:20

Igazságtalan és méltánytalan, hogy a minimálbérből élők és a milliárdosok ugyanakkora mértékű adót fizetnek

Igazságtalan és méltánytalan, hogy a minimálbérből élők és a milliárdosok ugyanakkora mértékű adót fizetnek
Igazságos-e az, hogy jelenleg a legkisebb fizetést, vagyis a minimálbért is megadóztatják? Igazságos-e az, hogy az alacsony fizetéseket ugyanakkora adó terheli, mint a többmilliós fizetéseket – tette fel kérdéseit dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus szerint az egykulcsos személyijövedelemadó tartja fenn ezt az igazságtalan és méltánytalan helyzetet. Az MSZP konkrét javaslatokkal tenné igazságosabbá a hazai adózási rendszert.
A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint igazságtalan és méltánytalan, hogy egy minimálbérből élő ugyanannyit adózik a fizetéséből, mint Mészáros Lőrinc. A szocialisták Rendszerváltást! programja változtatna ezen az igazságtalan helyzeten, hiszen a program egyik legfontosabb eleme az igazságos, és méltányos közteherviselés. „A méltányosság azt jelenti, hogy csökkenteni akarjuk a nettó jövedelmek közti óriási különbségeket, az igazságosság pedig azt, hogy akinek kisebb a jövedelme, annak legyen kisebb az adóterhe, akinek nagyobb a fizetése, attól nagyobb arányban várható el ugyanez” – mondta dr. Tóth Bertalan.
 
Az MSZP a személyijövedelemadózásban az egykulcsos adórendszer helyett, a mérsékelten progresszív és igazságos, sávos adóztatást vezetné be. Mit jelentene ez? A mindenkori minimálbér adómentes lenne, méghozzá adójóváírás révén. A mostani bruttó minimálbér 266.800 forint, vagyis, aki csak ennyit keres, annak az MSZP javaslata szerint annyi jóváírást kellene kapnia, hogy nem kellene adóznia. A legkisebb bérből már nem szabad elvenni – érvelt a frakcióvezető, aki szerint a párt javaslatával azok is kevesebbet adóznának, akiknek a bruttó fizetése a mindenkori minimálbér és az előző évi összes fizetés középértéke, vagyis a mediánbér közé esik. 

 
Ez azt jelentené, hogy azoknak, akik jelenleg havonta bruttó 267.000 és 450.000 forint között van a fizetésük, azoknak 15 százaléknál kevesebbet kellene adózniuk, így jobban járnának, mint most. Ebben az értékhatárban tehát sávosan nőne az adó mértéke, legfeljebb 15 százalékig. 
 
Aki a mediánbér és a minimálbér között ötszörösen keres, annál maradna a 15 százalékos adókulcs. Havi bruttó 450.000 forint és 1.334.000 forint között lenne akkora az adókulcs, mint most. Akinek ennél is magasabb a havi fizetése, annak az 1.334.000 forint feletti rész után, még 10 százalék szolidaritási járulékot kellene fizetni. 
 
Ez az igazságosság és méltányosság a nyugdíjasévekre is kellene, hogy vonatkozzon. Az MSZP visszaállítani a nyugdíjjárulék-plafont, vagyis az efölötti összegnél megszüntetnék a nyugdíjjárulék fizetését. Ez a rendszer csökkenteni tudná az új és a régi nyugdíjak közti különbségeket. 
 
A különböző tőkejövedelmek egységes kezelését is indokoltnak tartjuk, persze a megtakarítások ösztönzésének figyelembe vétele mellett – mondta dr. Tóth Bertalan. Ez azt jelentené, hogy itt is progresszív adóztatást vezetne be a párt, úgy hogy a tőkejövedelmekre magasabb adókulcs vonatkozna, mint a munkajövedelmekre. Az MSZP sávossá tenné az osztalékadó rendszerét is, olyan adórendszerre lenne szükség, ami lehetővé tenné a kis- és középvállalkozók részére, hogy jusson eszközfejlesztésre, ösztönözné a környezetvédelmi beruházásokat, és fedezetet nyújtana a magasabb minimálbérek kifizetésére. Mindez látványosan tudná javítani a magyar vállalkozások versenyképességét. 
 
A szocialisták felszámolnák azt is, hogy jelenleg a legnagyobb vállalkozások gyakorlatilag nem fizetnek nyereségadót. „Nem szabad hagyni, hogy a multinacionális cégek előnyben részesüljenek, a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokkal szemben, ezért a társasági adó 15 százalék lenne, ami alól a kis és középvállalkozások kapnak csak felmentést”. Az MSZP azt is kezdeményezi, hogy a 15 százalékos társasági adóból a cégek 3 százalékot a dolgozóik között osszanak szét. 
 

Kapcsolódó párttagok