mszp.hu | EU roaming roaming-díjak
2015. október 27. 22:01

Igen a roaming-díjak eltörlésére, nem a netsemlegesség korlátozására

Igen a roaming-díjak eltörlésére, nem a netsemlegesség korlátozására
Az Európai Parlament többsége a mai napon elfogadta azt a kompromisszumos javaslatot, miszerint 2017 nyarától végleg megszűnik a roaming-díjszabás. Ha jelentősen megkésve, az eredeti javaslattal szemben elcsúsztatva, ráadásul bizonyos kiskapukat meghagyva is, de mindenképpen célt ért az a korábban megfogalmazott szándék, hogy az európai fogyasztók indokolatlan terhei mielőbb csökkenjenek. Ezért támogattam magam is az elfogadását. A végeredmény tehát üdvözlendő, de ki kell azt is mondani: nem mondható teljes és feltétlen sikernek.

Az Európai Bizottság még 2013-ban irányozta elő a roaming-terhek kivezetését, ezt az Európai Parlament tavaly nagy többséggel elfogadta. Ennek értelmében már idén év végén megszüntetésre kerültek volna a barangolási díjak, a tagállami kormányokat megjelenítő Európai Tanács viszont megtorpedózta a döntést és végül a csúsztatott, fokozatos kivezetést erőszakolta ki kompromisszumos megoldásként. Sajnálatos, hogy az Orbán-kormány sem a mielőbbi eltörlés, hanem a fokozatos kivezetés mellett érvelt az intézmények közötti tárgyaláson. Mert, míg a Fidesz EP-képviselői korábban nyilvánosan a roaming ellen szólaltak fel, addig a Fidesz-kormány képviselői a zárt ajtók mögött már vállaltan ellenezték a barangolási díjak "elhamarkodott megszüntetését".
 
Ehhez tartozik, hogy a mai szavazás során, a roaming-díj kivezetésével közös csomagban tárgyalt internet-semlegesség kérdése kapcsán nem támogattam a benyújtott jogszabály-tervezetet, mivel álláspontom szerint korlátozza a nyílt és szabad nethasználatot, egyúttal csökkentheti a magyar start-up vállalkozások kibontakozásának lehetőségeit is. Jogos kérdés, hogy a fideszes képviselők vajon kinek a pártjára álltak a döntésüknél?
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21