mszp.hu | Belföld
2021. július 19. 07:41

Igen, az adómentes minimálbérről is szól az előválasztás!

Igen, az adómentes minimálbérről is szól az előválasztás!
Régóta mondom, hogy az előválasztás nemcsak személyek, hanem programok, filozófiák ütközőterepe is.

A Magyar Szocialista Párt így hónapokkal ezelőtt közzétette előválasztási programját, amelyben a jóléti állam 21. századi kialakításának módjára teszünk javaslatot, esélyteremtéssel, biztos megélhetéssel, a társadalmi igazságtalanságok felszámolásával.

Ennek egyik eleme, hogy felzárkóztassuk az alacsony fizetéseket, mert tarthatatlan, hogy a magyar dolgozók minimálbére az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a Visegrádi négyek országai közül pedig a legalacsonyabb! Ma Magyarországon, ha egy családban a szülők minimálbérért dolgoznak, akkor a kézhez kapott fizetés a családi adókedvezménnyel sem éri el még a létminimumot sem! Elképesztő, de ma Magyarországon kétmillióan élnek a létminimum alatt, még a dolgozó emberek közül is sokan nélkülöznek. Ez szégyen, a Fidesz-kormány szégyene! Szerintünk minden magyar dolgozó megérdemli a biztos megélhetést, és az állam már nem vehet el azoktól, akik a legkevesebbet keresik! Ehhez képest a Fidesz-rezsim igazságtalan az adórendszert alakított ki, amelyben éppen akkora adókulcs alá esik egy minimálbéres dolgozó, mint Mészáros Lőrinc! Mi, szocialisták, azt mondjuk: aki minimálbért kap, az ne adózzon egyáltalán!

A napokban ugyanakkor Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) gazdasági szakértője – pártja álláspontját ismertetve – elmondta, igenis adóztatni kell még a legkisebb munkajövedelmeket is. Ő a „minimálbér adóját tíz százalék alá csökkentené”, és bruttó 600-800 ezer forintnál hozna be egy 15 százaléknál nagyobb adót.

Tegyük egyértelművé, ez rossz, liberális gazdaságfilozófia!

Rossz, mert

  • ha csak a minimálbér adózik alacsonyabb kulccsal, akkor aki bruttó 167 401 forintot keres (azaz a minimálbérnél egyetlen forinttal is többet), az máris 15 százalékos szja-t fizetne;
     
  • nem csökkenne a garantált bérminimum adója sem;
     
  • érdemben nem lehetne lökést adni az alacsony fizetések felzárkóztatásának;
     
  • ugyanakkor szükségtelenül és károsan alacsony szinten vezetne be magasabb kulcsú adózást.És ne mondja senki, hogy a minimálbéren dolgozók nem veszik ki a részüket a közterhek viseléséből: ők ugyanúgy fizetnek járulékot, megfizetik az EU legmagasabb áfa-kulcsát.

Mi, szocialisták, baloldali, igazságos és szolidáris javaslatot tettünk az ország elé: mi azt mondjuk, a minimálbérre egyáltalán ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni. A minimálbérre eső szja-t az állam teljes egészében, a havi bruttó mediánbérig (321 ezer forintos keresetig) pedig csökkenő mértékben vállalja át, hogy ezek a fizetések is emelkedjenek. Méghozzá a munkaadók terheinek növelése nélkül!

A mi célunk, hogy a minimálbérből is biztosan meg lehessen élni, és az e fölötti alacsony fizetések is fölzárkózzanak úgy, hogy ennek terheit nem a munkáltatóknak kell kiizzadniuk! Egy 25 ezer milliárd forint főösszegű költségvetésben nem igaz, hogy ebből nem lehet kigazdálkodni azt a 250-300 milliárdot, amibe az egész belekerülne! Hiszen időnként a Fidesz-gründolta új alapítványok is többet kapnak ennél ajándékba, és már a sokadikat alapítják!

Mindenki kiszámolhatja bérkalkulátorunkkal > mszp.hu/berkalkulator2022, hogy zárkóztatnánk fel az alacsony fizetéseket, ha a mi módszerünk szerinti számítás kerülne be az ellenzéki kormányprogramba! Ha Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltünkre és az MSZP-Párbeszéd jelöltjeire szavaz az előválasztáson, majd a választáson is, akkor ezt közösen el is érhetjük!

Kapcsolódó párttagok