2012. április 28. 10:33

Igent a szabadságra, nemet Horthy Miklósra!

2012 júliusától Horthy Miklós térnek fogják hívni Gyömrő központi terét. A tér, amely eddig a SZABADSÁG nevet viselte, Magyarország kormányzója és legfőbb hadura nevét veszi fel újra.

A település központi tere Horthy Miklós pályafutásának derekán vette fel ezt a nevet, a kormányzónak címzett alattvalói tisztelet jeleként.    

A történelmi személyiségek helyett a települések közterületeinek nevében mindinkább a közös tisztelet vagy a mindenki számára addig nélkülözött értékek kifejezése jelent meg. A településeknek a névtelen hősökről vagy a szabadságról elnevezett központi terei ezt a közös tiszteletet és értékrendet szimbolizálták.

Feltehetjük a kérdést: milyen irányba halad az a közösség, amely a szabadság elnevezést egy vitatott történelmi személyiség nevével váltja fel? A szabadságét, amelynek bármely oldalát is tekintjük, és akár jogként, akár életérzésként valljuk magunkénak, olyan érték, amely tértől és időtől, politikai meggyőződéstől és világnézettől függetlenül hozzánk tartozik.

Alapvetően azt jelenti, hogy jogunk van a döntéseinket a magunk szabad elhatározása szerint meghozni.
 
A gyömrői tér átnevezése a szabadságtól való megfosztás helyi szimbóluma. Bárhogy is ítéljük meg Horthy Miklós életútját, sem személye sem emléke sem mérhető az időtlen értékhez: a SZABADSÁGHOZ, amiről soha nem fogunk lemondani!

MSZP Pest megyei Területi Szövetségének ügyvezetése