2012. február 02. 13:48

Ígéretek és a valóság

2010-ben a Fidesz hangzatos ígéretekkel kampányolt, amelyek közül az egyik leghangsúlyosabb az volt, hogy kormányra kerülésük esetén egyszeri, nagyarányú adócsökkentést, majd pedig több évig tartó adócsökkentést hajtanak végre az egykulcsos adó bevezetésével.

Ebből megvalósult az egykulcsos, 16%-os jövedelemadó, amely
- igazságtalan, mert a szegények zsebéből kiveszi és a jómódúak zsebébe átteszi a pénzt a kormány,
- miatt több mint 500 milliárd Ft-ot veszít a költségvetés, így egymást érik a különböző megszorítások. Mindaz, amit az Orbán-kormány előszeretettel az előző kormányok szemére vet, nem más, mint a saját maguk által vágott lyukak betömködése.

Az átlagos adóterhelés 2012-ben 38%-ra nőtt a 2011. évi 35,7%-ról (+2,3%), s ezen belül a személyi jövedelemadó terhelés 4,9%-ról 5,2%-ra (+0,3%) emelkedett a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb 2012-es országjelentése szerint.

Sokakat érhet meglepetés, amikor február első napjaiban megkapják a fizetésüket. Akiknek 216.805 Ft felett van a bérük, azon döbbennek meg, hogy nem annyival lesz több a nettó fizetésük, mint amennyire számítottak a kormány ígéretei alapján.

Akiknek ez alatt van a keresete, azoknak a 16%-os egykulcsos adórendszer, az adójóváírás kivezetése valamint a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának 1%-os emelése miatt – béremelés híján – drasztikusan csökken a nettó jövedelme. Ha nincs gyermek, a csökkenés meghaladhatja a 10%-ot is.

Bár a kormány ígéretet tett a bérkompenzációra, ezt a versenyszférában nem biztos, hogy megkapnak a dolgozók a feltételek teljesíthetetlensége és a vállalkozások terheinek a növekedése miatt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint ezzel a kompenzációval a magyar vállalkozások legfeljebb fele tud majd élni.

A közszolgálatban foglalkoztatottaknak egy tavaly december 31-én közzétett kormányrendelet szavatolja a kompenzációt. A bérszámfejtésig (január 15-ig) tartó határidő azonban nehézkessé tette az ehhez szükséges nyilatkozatok beszerzését.

A kapkodást és a rendszer átgondolatlanságát jelzi az a tény, hogy a Magyar Közlöny tegnapi számában tették közzé, hogy jövedelempótlékkal kompenzálhatják a kismamákat is. Mindezekre tehát a legjobb esetben is csak később kerülhet sor.

A teljes lakosságból 4,5 millióan adóznak, s mindössze 6,5%-uk keres bruttó 250 ezer Ft-nál többet. Tehát 656 ezren tavaly is jól jártak az egykulcsos adóval, 3 millió 800 ezren viszont nem.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb 27% az általános forgalmi adó kulcsa, folyamatosan emelkednek a rezsiköltségek, a szolgáltatások árai, a többség számára egyre nehezebb a megélhetés, és a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy enyhítsen a terheiken.

A Magyar Szocialista Párt elutasítja az aránytalan, kiskeresetűeket sújtó, egykulcsos személyi jövedelemadót, az adójóváírás intézményének megszüntetését!

Ezért az Magyar Szocialista Párt olyan törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kezdeményezi a többkulcsos, a jövedelem nagyságához igazodó személyi jövedelemadó rendszer és az adójóváírás intézményének visszaállítását, valamint a gyermekek után járó adókedvezmények igénybevételének lehetőségét a kis és közepes keresetű munkavállalók számára is.

Pál Béla,
országgyűlési képviselő