InfoRádió | Belföld
2012. december 12. 11:22

Így alakítaná át a felsőoktatást az MSZP

Ingyenessé tenné az első évet a felsőoktatásban a hallgatók számára az MSZP. Szanyi Tibor szocialista képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy üdvözli a rezsiköltségek csökkentését, ugyanakkor feltette a kérdést, hogy mindezt miből finanszírozza a kormány.

Az MSZP koncepciója szerint az első, úgynevezett szelekciós évet a költségvetés állná a felsőoktatásban, míg a folytatásban a tanulmányi eredmény alapján kellene fizetniük a hallgatóknak - közölte Szanyi Tibor. A szocialista politikus szerint egy év alatt kiderülne, hogy ki tanul jól és ki rosszul. Annál többet kellene fizetni, minél rosszabbul tanul a hallgató - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint igazságos megoldás lett volna a fejlesztésirész-hozzájárulás, amit a 2008-as népszavazás elutasított.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt: üdvözli az áram és a gáz árának 10 százalékos, jövő évi csökkentését, de egyelőre nem látja, hogy ezt miből tudja finanszírozni az állam.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: a rezsit nem lehet a tényleges energiaköltségek alá csökkenteni. A szolgáltatók közlése szerint évről-évre növekednek a veszteségeik, mert a beszerzési árak nőnek, míg az értékesítésnél ezt nem tudták érvényesíteni - emlékeztetett.

A politikus szerint a takarékosságra kellene helyezni a hangsúlyt, de a kormány nem indított ilyen programokat.

 

  • A teljes beszélgetés 1. fele meghallgatható: itt
  • A teljes beszégetés 2. fele meghallgatható: itt