Így épülnek a tudásválság intézményei

Állami tankönyv, szégyenteljes közmunkásképzés, ellehetetlenítésre ítélt nyelvoktatás – egy hét mérlege a kormányzati oktatáspolitikában.

Az oktatás vezetői saját hibájukból is képtelenek tanulni. Láttuk, minden szülő tapasztalta: pusztán a tankönyvkiszállítás államosítása is káoszhoz vezetett és csúfosan megbukott. A nyár közepén – a megszokottnál korábban – behajtott befizetésekért volt olyan iskola, ahol még decemberben is hiányoztak a tankönyvek.

Könnyen elképzelhetjük, milyen lesz a tankönyvgyártás ebben a rendszerben. Tanításra alkalmatlan kiadványok, késések, kaotikus, működésképtelen ostobaság várható. A közmunkások képzésére összeállított tankönyvek már előrevetítik a Fidesz elképzeléseit. Ahol felnőtt, munkára jelentkező embereket állathangok utánzására akar rávenni az állam, ott a tankönyvek színvonala beláthatatlan mélyrepülés előtt áll, ha szóba jön az államosítás.

A nyelvtanítás tudatos szűkítése pedig talán az egyik legkárosabb Fidesz-ötlet 2010 óta. A héten előkerült, majd visszavont NGM-rendelettervezet gyakorlatilag felszámolta volna a szabad nyelvoktatást, miközben az elmúlt három évben már több intézkedéssel jelentősen rombolták a nyelvtanulás lehetőségeit. Szűkíteni a nyelvtanítás kereteit egy e téren egyébként is rosszul álló országban nem szakmai tévedés, hanem bűn az ország jövője ellen.

A Fidesz oktatáspolitikája értelmezhetetlen. Világlátása és ötletei évtizedek óta lejártak. Láthatóan fogalmuk sincs a tanítást átformáló valódi trendekről, a személyre szabott oktatásról, az egyéni tanulás eszközeiről, a közösségi tanulásról, a felsőoktatás hálózatosodásáról. Ennek az értelmetlen károkozásnak véget fogunk vetni.

2014 után felszámoljuk a tudásválság intézményeit. Ismét kinyitjuk az oktatás világát, értelmes, fejlődő, ésszerű oktatáspolitikát szervezünk, amely érti a mai világot, amely alkalmazkodik az oktatásban zajló változásokhoz és amely minden fiatalnak egyéni esélyt kínál a felemelkedéshez, a tudáshoz, a jövőhöz.

Kunhalmi Ágnes,
oktatáspolitikus
elnökségi tag