2011. szeptember 22. 09:21

Így fogy el a magyar…

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hónapról-hónapra megjelentetett népmozgalmi adatai egyre nagyobb aggodalomra adnak okot. Az egyre instabilabb jövő egyenes következménye a gyermekvállalási hajlandóság csökkenése. Hogy miért?

Magyarországon 2011 első hét hónapjában 26 ezerrel csökkent a népességszám, a tavalyi évhez viszonyítva 1,4 százalékkal kevesebb házasság köttetett. Mielőtt azt tudakolnánk, mi az oka ennek, tegyük fel a következő kérdéseket.

Ki mer családot tervezni egy olyan országban, ahol:

- a lét- és jogbizonytalanság általános érzete folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben nő?

- az igazságtalan, egykulcsos adórendszer miatt jövőre már akár tízezer forinttal is kevesebb maradhat a családi kasszában?

- az úgynevezett családi adókedvezmény csak a gazdag famíliák privilégiuma?

- folyamatosan nő a munkanélküliség?

- a Munka törvénykönyvének tervezete a családos munkavállalókat kimondottan hátrányos helyzetbe hozza?

- a visszamenőleges hatályú jogalkotás az elmúlt másfél évben mindennapossá vált?

Az MSZP szerint csak egy méltányos gazdaság- és társadalompolitika  stabilizálásával érhető el a gyermekvállalási hajlandóság növekedése.

A szocialista párt ezért felszólítja a kormányt, hogy a létbizonytalanság megszűntetése érdekében fogadja el az MSZP által folyamatosan javasolt kétkulcsos adórendszert, vonja vissza a szegény- és munkavállaló-ellenes törvénytervezeteit és folytassa az elmúlt évtizedben megkezdett, de az utóbbi másfél évben parkolópályára tett bölcsőde- és óvodafejlesztési programot!

Kormos Kata
szóvivő