2011. január 13. 19:27

Így magyarázza bizonyítványát a Városháza

Sajtótájékoztatón érvelt ma Tarlós István és Atkári János az általuk bemutatott és a Fővárosi Közgyűlésen átvitt költségvetési koncepció elfogadása mellett. Bár az utólagos érvelés szokatlan technika, a Fidesz-LMP alkalmi koalíció közös költségvetésének sarokszámai érthetővé teszik az utólagos magyarázkodást.

Érzéketlen, fejlesztésellenes, helyben járó költségvetési koncepciót fogadtatott el tegnap a Fővárosi Közgyűlés többsége. A döntés értelmében kevesebb forrás jut a város kórházaira, iskoláira, színházaira, a kultúrára, lakásgazdálkodására, hajléktalanjaira, útfelújításaira, rendészeti feladataira, köztereire, közparkjaira, kisebbségeire és sportéletére. A radikális megszorítási programra tegnap nem kapott választ Budapest, csak utólag hallhattunk néhány érvet.

Atkári János és Tarlós István a közösségi közlekedés finanszírozási igényével és a város adósságállományával magyarázzák a megszorítást. Az már nem zavarja őket, hogy a közösségi közlekedés forráshiányát a kormány által rendszeresen visszatartott támogatások és a korábbi kormány-főváros szerződés felrúgása okozza. Az átadás-átvételhez képest az egész ciklusra vonatkoztatott fejlesztési forráshiányhoz képest hogy lett annak háromszorosa. Sajnálatos módon azt elfelejti ilyenkor a Fidesz beismerni, hogy a kormány dilettáns gazdaságpolitikája miatt nőtt a háromszorosára, hiszen az ország - és ezzel Budapest - leminősítése, a forintárfolyam gyengülése, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és az útonállással finanszírozott állami költségvetés kockázatai mind megjelentek a város korábban fenntartható adósságában.

A Fidesz-LMP alkalmi koalíciójával keresztülvert radikális és érzéketlen megszorításra nincs válasz. A kormány eddig nemrég elfogadott rendelete alapján csaknem 5 milliárd forintot vett el Budapest költségvetéséből. Ezért kell a városvezetésnek válságköltségvetést készítenie.

Lehet, hogy ez áll a döntéseik mögött, mert ők már többet tudnak, mint a budapestiek?

a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciója