mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 28. 16:46

Így veri szét a kultúrát az Orbán-kormány - már Brüsszelben van az Oktatói Hálózat jelentése

Így veri szét a kultúrát az Orbán-kormány - már Brüsszelben van az Oktatói Hálózat jelentése
A kötetet az európai intézmények minden vezetőjének eljuttatnák az ellenzéki EP-képviselők.

Harminc szerző 86 oldalon tett kísérletet, hogy összefoglalja, milyen károkat okozott Magyarországon a jogállamiság felszámolása és az autoriter rendszer kiépítése a kultúra - az oktatás, a tudomány, a művészet, a kulturális örökség és a média - területén.

Erről szól az Oktatói Hálózat (OHA) kiadványa. A Háttal Európának szerzői mind független kutatók, egyetemi oktatók, újságírók, szakértelemmel és saját tapasztalattal fentiekről, mondta el a kiadvány keddi, brüsszeli bemutatóján az OHA részéről Gács Anna. Az angolul is elérhető munkát a sajtótájékoztatón az európai közvéleménynek kívánták megmutatni, mivel

- mint Gács fogalmazott -

a magyarországi antidemokratikus törekvések az EU hallgatólagos hozzájárulásával folynak.

A kiadványt az európai intézmények minden vezetőjének eljuttatnák - mondta a sajtótájékoztatón résztvevő ellenzéki EP-képviselők egyike, az MSZP-s Ujhelyi István.

Ujhelyi személyesen viszi el a tanulmánykötetet az Európai Néppárt (EPP) vezetőihez, még a következő tanácsülés előtt - jelentette be. Szerinte értékek és érdekek között kell választaniuk, amikor arról döntenek, kirúgják-e a magyar kormánypártot, az pedig már a napnál is világosabb, hogy az európai értékekkel szembe megy az Orbán-kormány.

Óriási köszönetet mondott a közreműködőknek a momentumos Cseh Katalin is. Ilyen tanulmányokra - hiteles referenciapontokra - építenék törvényalkotó munkájukat, tette hozzá. Cseh szerint a jelentés tökéletesen megragadja, hogy az Orbán-kormány minden erővel kontrollálni szeretné a diákokat, a kutatókat, a tanárokat és a művészeket, pedig szerinte "az új generáció alapélménye a szabadság".

A magyar emberek szellemi erőforrása a legnagyobb érték az országban, de épp ezt teszi tönkre a kormány a DK-s Róna Sándor szerint, aki ugyancsak részt vett a sajtótájékoztatón. Az oktatás helyzetét emelte ki a kötet témái közül, rámutatva: a PISA-felméréseken a magyar diákok már a legrosszabban teljesítenek Európában.

A felsőoktatásban résztvevők száma folyamatosan zuhan - különösen a nehéz sorsú fiatalok érintettek, akiktől a kiemelkedés lehetőségét vette el a kormány. Róna hozzátette: nem túlzó elvárás egy európai oktatási minimum azért, hogy a magyar fiatalok is egyenlő eséllyel indulhassanak Európában.

A kötet szerzői honoráriumot nem kaptak, csak a fordítás és nyomtatás került pénzbe - mondta el kérdésre Gács. Az ehhez szükséges körülbelül egymillió forintot magánadományokból és néhány civil szervezet segítségével jött össze.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21