mszp.hu | Belföld
2022. november 14. 17:18

II. kerület: Van megoldásunk a postabezárások ellen!

II. kerület: Van megoldásunk a postabezárások ellen!
Megoldást kínál Budapest II. kerülete a helyi postabezárások ellen – jelentette ki Örsi Gergely, a kerület szocialista polgármestere a Spirit FM rádióban hétfőn, elfogadhatatlannak nevezve, hogy spórolásra hivatkozva Budapesten 35 postahivatal szűnik meg a tervek szerint.

„Őszintén hiszem, hogy erre van megoldás” – mondta Őrsi, aki a képviselő-testület élén két postáért küzd a helyben bezárandó hatból. „Mi megoldást is kínálunk. (...) Ez nem maradhat így!” – hangsúlyozta, hozzátéve: a tiltakozás önmagában „szükséges, de nem elégséges feltétel”.

Kerülete ajánlata az: az önkormányzati tulajdonban lévő postahivatalok bérleti díját és rezsijét is átvállalja a testület, ha megmarad a szolgáltatás, és a Posta a munkaerőt is megtartja – mondta el.

Ezen kívül az önkormányzat bélyeget is kiadatott a postabezárások ellen, több százan adtak postára tiltakozó levelet egy flashmob keretében, és civilek is gyűjtöttek több mint ezer aláírást a bezárások ellen – ismertette.

Azt mondta: a kerület azt szeretné, ha a Magyar Posta vezetése vagy a felügyelő minisztérium leülne velük tárgyalni.

„Nem azért kérjük, mert az önkormányzatnak vagy a polgármesteri hivatalnak fontos lenne, hanem mert az embereknek ez fontos!” – jelentette ki Őrsi.

Hangsúlyozta: évtizedek óta működő, forgalmas postákról van szó épp a várható karácsonyi csúcsforgalom előtt; egyébként a kerület 8 postájából 6-ot akar a Magyar Posta bezárni.

Ismertette: ajánlatukra eddig nem kaptak választ, illetve kaptak egy olyan tartalmú valószínű körlevelet, hogy úgy vállalja át az önkormányzat a postai helyiségek bérleti díját, hogy a Posta a szolgáltatást nem végzi el, és bezár.

A közvilágításon való takarékoskodásra vonatkozó kérdésre elmondta: kerülete a korábbi karácsonyi díszkivilágítás helyett a gyermekintézmények környékén akar karácsonyi hangulatot teremteni, a megspórolt összegből pedig egy bérkiegészítést és szociális juttatásokat támogató szociális alapot hoznak létre.

Mint Őrsi mondta, egyébként a kerület – időkapcsolókkal, vagy a sportpályák világításának éjjeli lekapcsolásával – saját hatáskörben már minden észszerű takarékoskodási intézkedést meghozott.

Ismertette azonban: a közvilágítás budapesti hatáskör, és ő nem támogatja, de nem is tartja elképzelhetőnek, hogy a közvilágítás szintje a fővárosban az utakon és a gyalogátkelőknél csökkenjen.

Kapcsolódó párttagok