Illés szekere a hulladékról szóló törvény

A hulladékról és a hazai hulladékgazdálkodásról szóló törvény szakmailag rossz. Hiába emeltük fel szavunkat közösen a törvény ellen a hazai civil és szakmai szervezetekkel, Illés Zoltán és társai nem hallgattak senkire. Bízunk azonban abban, hogy Áder János köztársasági elnök észrevételeit végre megfogadják.

Már a története is nagyon figyelemre méltó a törvényjavaslatnak. Sokat elárul az illetékes államtitkárság és Illés Zoltán szakmai alkalmasságáról. Az eredeti javaslat 2011. december 30-án került benyújtásra, a bizottságok idén februárban kezdték el tárgyalni, majd március elején el is kezdődhetett róla a parlamenti vita. Ezt halk csend és a részletes vita húzása, halasztása követte, végül júliusban találkozhattunk újra a javaslattal, majd pedig, október 8-án - közel két évvel az uniós kötelezettségünk lejárta után - megtörtént a zárószavazás is. Ezen a Fidesz képviselői egyhangúan támogattak egy rossz javaslatot.

Az is beszédes, hogy az eredetileg 84 oldalas törvényjavaslathoz, összesen 114 módosító javaslat lett benyújtva, közöttük először egy 55 oldalas módosító, majd egy 104 oldalas kapcsolódó módosító javaslat. Ezt követte a 71 oldalas egységes és kettő kormánypárti zárószavazás előtti módosító javaslat, valamint a zárószavazás többszöri elhalasztása. Mindezek a jelek azt mutatták: az Orbán-kormány javaslata nem megfelelőképpen került kidolgozásra és szakmailag hibás. Ezért frakciónk nem is támogatta a törvényjavaslatot.

Üdvözüljük Áder János döntését, amellyel nemcsak a tartalmi hibákra hívja fel a figyelmet, hanem rámutat olyan "apróságokra" is, amikből kiderül: Illés Zoltánéknak közel egy esztendő sem volt elegendő arra, hogy olyan jogszabályt készítsenek, amely legalább érvényben lévő uniós szabályokra hivatkozik.

Felszólítjuk a szaktárca vezetőit, alaposan gondolják végig felelősségüket a gyenge minőségű jogszabályalkotásban! Hallgassanak végre a civil és szakmai szervezetek, valamint a parlamenti ellenzék véleményére! Alkossanak végre olyan kiszámítható szabályozást a magyar hulladékgazdálkodásban, amely megfelel a hazai és európai szabályoknak, szolgálja a magyar lakosság és az önkormányzatok érdekeit, de nem sérti a szolgáltatók és a piaci szereplők jogait.

Szabó Imre,
országgyűlési képviselő,
a Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke