2011. június 07. 17:44

Ilyen a Fidesz nemzeti együttműködése

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának Ellenőrző albizottsága három, több órán át tartó ülésen tárgyalta meg az előzetes letartóztatás jogalkalmazói gyakorlatát, s az esetleges jogalkotási lehetőségeket. Az üléseken részt vett az ügyvédi kamara elnöke, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, a bíróság, az ügyészség, az ombudsman, a Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Magyar Kriminológiai Társaság képviselője.

A szakma egybehangzó álláspontja szerint szükséges lett volna a jogszabályok módosítása, s annak legfőbb pontjaiban szinte kivétel nélkül egyetértettek. Ennek megfelelően terjesztettem elő határozati javaslatom, melyet minden fent említett szervezet írásban véleményezett. A kormány az albizottság többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó álláspontját az albizottsághoz eljuttatni, a Fidesz képviselői pedig érdemi indokolás nélkül leszavazták a határozati javaslatot.

Ez a magatartás jogállamokban nem tolerálható, visszaélés a kormányzati hatalommal, a Parlament, a törvényalkotói hatalom semmibe vétele, s a Fidesz saját, elvi szinten megfogalmazott, a gyakorlatban azonban minden lehetséges alkalommal figyelmen kívül hagyott nemzeti együttműködési rendszerének megcsúfolása. A kormány és a kormánypártok nem az ellenzéket, hanem a szakmát alázták meg azzal, hogy munkájukat és javaslataikat semmibe véve még a parlamenti vita lehetőségét sem teremtették meg a politikai tartalommal nem rendelkező szakmai javaslatnak.