Ilyen sem volt még: a Fidesz már a kritikus EP-képviselőket is elhallgattatja?

EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (211.)
 
Ilyen sem volt még: a Fidesz már a kritikus EP-képviselőket is elhallgattatja?
 
„Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk!” – hangoztatta Orbán Viktor legutóbb az Európai Parlamentben, amikor a Sargentini-jelentés megállapításaival szemben próbálta megvédeni a Fidesz-kormányt. Szavait már akkor nevetés és zúgolódás követte, hiszen miniszterelnököt ennél nagyobbat hazudni már régen hallottak az európai falak; talán soha. Emlékszünk, még 2011-ben azzal kezdte gőgös megtorló hadműveleteit a Fidesz, hogy nemes egyszerűséggel beszántotta a földrajzinév-bizottságot, miután szakmai érvek mentén nem értettek egyet a Ferihegyi Repülőtér nevének átnevezésével. A repteret azóta Liszt Ferencnek hívják, bizottság meg nincs. Kész, passz. De emlékszünk a kirúgott, megfélemlített közszolgákra, újságírókra, a kirekesztett közéleti szereplőkre, a meghurcolt adóhivatali szakemberekre, vagy épp a Népszabadságra, amelyet erőszakkal bezárattak és elhallgattattak. Az utolsó csepp az urizáló Rogán család esküvői helikopterezésének leleplezése volt. De alig telt el pár nap a sajtószabadság és médiapluralizmus mellett kiálló Sargentini-jelentés elfogadása óta, a narancsuralmi rendszer máris beszántotta egy - tőle egyébként nem távol álló - szakpolitikai folyóirat szerkesztőségét is, mert a legfrissebb lapszámban kritizálni merték őfelsége kormányzását. Ezzel a húzással egyszersmind tökéletesen igazolták a Sargentini-jelentést és bizonyították szánalmas és gyáva pitiánerségüket. 
 
De tudják még ezt is fokozni. 
 
Szerdán kerül az Országgyűlés elé a Fidesz-kormány bűneit felsoroló EP-dokumentumra adott fideszes válaszként egy elutasító kormányhatározat, amely a bólogató narancsbábuk többségének köszönhetően nyilván elfogadásra is kerül majd. Európai parlamenti képviselőként azonban jómagam nem szólhatok hozzá az „anti-Sargentini javaslat” vitájához, mert a Fidesz úgy döntött: ez nem Uniós napirendi téma. Értik? Az Európai Parlamentben elfogadott határozat kapcsán kialakítandó állásfoglalás a kormánypártok szerint nem uniós téma. A fideszes lakájmédia már azon ki volt akadva, hogy Orbán a Sargentini-vitában „csak” ugyanannyi felszólalási időt (7 percet) kapott, mint a jelentéstevő maga. Most pedig egyetlen egy percet sem akarnak adni annak, aki valódi hazafiként Orbán fejére olvasta az igazságot Strasbourgban. Ez legalább olyan nevetséges, mintha egy igazolt hírhamisítót neveznének ki a közmédia élére. Várjunk! De hisz ez is épp ezen a héten történt meg...!
 
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáztizenegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő 
az MSZP EP-választási kampányfőnöke 
2018. szeptember 30.