2012. június 26. 07:00

Improvizatív politika - országgyűlés

A költségvetés nem fogja kibírni az elfogadását sem
    
Tóbiás József - utalva a költségvetés tárgyalásának nyár eleji időpontjára - azt mondta: ez a pávatánc repertoárjába tartozik, egyértelmű és világos, hogy ez a költségvetés egy kamu, és nem fogja kibírni az elfogadását sem. Jövőre a társadalom döntő többségének az elszegényedést, reményvesztettséget vetíti előre, és az összadóteher magasabb lesz, mint kormányváltáskor volt; nem munkahelyeket védenek, a foglalkoztatást ösztönzik, hanem ad hoc, improvizatív politikát képviselnek - értékelte a képviselő, és a büdzsé visszavonására szólította fel a kormányt.

Igazságtalan családi adókedvezmények

Az interpellációk sorát nyitó Göndör István felszólalását azzal kezdte, hogy az elmúlt években "látványosan megbukott" az a kormányzati ígéret, amely szerint senki nem jár rosszabbul az adóváltozásokkal. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a családi adókedvezmény igazságtalanabb, mint a 16 százalékos, egykulcsos adó. Hangsúlyozta, hogy amíg a magas keresetűek akár egyedül is igénybe vehetik a teljes, 7,4 millió forintos kedvezményt, addig nettó százezres fizetéssel rendelkezők - habár nem fizetnek adót - csak 1,2 millió forint kedvezményt érvényesíthetnek.

A környezetvédelmi kormányzat elmúlt két éve

Horváth András Tibor a kormánynak a környezetvédelem területén végzett eddigi tevékenységéről beszélt és azt mondta, ebben a témában a szakmai és személyzeti politikát Illés Zoltán államtitkár irányítja, akinek a munkáját élesen bírálták a civil szervezetek. "Az ő rombolása alatt küldték el szép lassan az összes szakértőt és vonták el a szervezetek és hatóságok forrásainak nagy részét", ezután pedig "saját, szakmailag alkalmatlan komisszárjait nevezte ki" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: az államtitkár az elmúlt hetekben már olyan vezető beosztású személyeket is elbocsátott a hatóságoktól, akiket már a kormányváltás után, az ő államtitkársága alatt neveztek ki. Az MSZP szerint meglepő, hogy ilyen két év után Illés Zoltán egyáltalán a helyén maradhatott.

Magyarország vízügyi előrejelzés nélkül maradhat

Szabó Imre arra hivatkozott, hogy a hírek szerint meg akarják szüntetni a Környezetvédelmi és Vizgazdálkodási Kutató Intézetet (Vituki). A képviselő szerint ekkor viszont Magyarország vízügyi előrejelzés nélkül fog maradni. A politikus azt kérdezte, hogy a döntés hátterében egy szakmai revans vagy egy milliárdos ingatlanpanama áll-e.

Szankcionálja a kormány a feketeutaztatást?

Pál Béla arról beszélt, hogy hatályon kívül helyezték azt a rendeletet, amely a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe utalta a feketeutaztatás szankcionálását. Az új szabálysértési törvény ugyanakkor ezt nem tartalmazza - tette hozzá. Szerinte jogos a Magyar Utazási Irodák és Utazásközvetítők Szövetségének kérése, hogy ezt a helyzetet orvosolja a kormány, és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal láthassa el a feladatot, és léphessen fel az ilyen utaztatással szemben.