mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 06. 11:18

In memoriam Vitányi Iván

In memoriam Vitányi Iván
Mindannyian Tőle tanultunk.

Mindannyian a magyar baloldalon, és nemcsak mi. A jelenkori magyar szociáldemokrácia atyja volt, a legnagyobbak egyike, aki ebben a mi országunkban szabadság egyenlőség és szolidaritás eszméjében valaha is hitt és hisz.

Kivételes életút és kivételes tehetség volt az övé. Átfogta majd az egész elmúlt száz évet, de kiemelkedett belőle akaraterővel és bátorsággal.   

Tekintélye átnyúlt pártokon és politikai oldalakon. Ha csendesen szólt, akkor csend lett, mert mindenki hallani akarta, ha dörgött a szava megtöltötte a lelkeket, nemcsak a termeket. Aki hallotta magyar népdalt énekelni pontosan értette, hogy sohasem veszett el az elméletek rengetegében, mindig látta az egyes embert és az emberek közösségét.

Tudós volt és politikus. Tudására alapozta a szolgálatát és ezt úgy tudta leírni, elmondani, hogy értette és élvezte a hallgató, az olvasó bárhonnan jött is, bármivel is foglalkozott. Ugyanúgy otthon érezte magát a falu világában, mint a Belvárosban, s ugyanaz a tisztelet fogadta a legkisebb helyen is, mint a metropolisok konferenciatermeiben.

Fegyelmezett és szigorú ember volt. Nem érdekelte a névjegykártya, de nagyra értékelte a hagyományt s imádta az újat. Ezért volt és maradt mindig fiatal, függetlenül a maga mögött hagyott évtizedek sorától, csak a testén foghatott az idő, a szellemén soha.

A Magyar Szocialista Párt alapítója volt. A Választmány első, legendás elnöke.

A Szociáldemokrata Társulás platform létrehozója. Társunk volt és Mesterünk.

Köszönjük, hogy velünk volt és hogy ismerhettük! Sit tibi terra levis!

A Magyar Szocialista Párt nevében:

Hiller István,
az MSZP Választmányának elnöke

Kapcsolódó párttagok