Külföld | nők elleni erőszak India
2013. január 18. 08:45

India: a nagy felháborodást keltő tragikus esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik

"Nem egészen egy hónap telt el azóta, hogy az indiai nők aggasztó helyzetéről vitáztunk e falak között. Az elmúlt hetek eseményei ismét ráirányították a figyelmet arra, hogy a nemi diszkrimináció szélsőséges esetben fizikai atrocitásokhoz, erőszakhoz vagy akár gyilkosságokhoz is vezethet."

"A nagy felháborodást kiváltó tragikus eseményeket az indiai társadalom széles rétegei ítélték el. Azonban ezek az esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita EP-képviselő az emberi jogok indiai helyzetéről folytatott vitában az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén.

Gurmai Zita szerint az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása bármely országtól elvárható, ám a világ legnagyobb demokráciájának és az Európai Unió egyik legfontosabb nemzetközi partnerének fokozottabb elvárásoknak kell megfelelnie.

„A nemzetközi közösségnek ezért fel kell szólítania Indiát arra, hogy a nemzetközi emberi jogi sztenderdeknek megfelelő szabályokat alkosson az elkövetők megbüntetése, az áldozatok védelme, valamint az erőszak és a nemi diszkrimináció minden formájának megszüntetése érdekében” – hangsúlyozta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy ebben a folyamatban a központi kormányzaton kívül, a helyi hatóságoknak és a magántársaságoknak is szerepet kell vállalniuk.