mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. május 19. 13:45

Indoklás nélkül szavazták le a legkevesebbet keresők SZJA-kedvezményét!

Indoklás nélkül szavazták le a legkevesebbet keresők SZJA-kedvezményét!
Miközben a fideszes alapítványok sorra kapják a gigantikus adókedvezményeket, nyilvánvaló, hogy miért voltak gyávák egyáltalán megindokolni, miért nem engedik még parlamenti vitára sem az MSZP által benyújtott, a dolgozói szegénység mérséklésére irányuló törvényjavaslatot.

Nem lehet szó nélkül hagyni azt a megmagyarázhatatlan és botrányos hozzáállást, hogy a kormány a fideszes többségű Gazdasági bizottság asszisztálásával semmit nem tesz azok megsegítésére, akik tisztességgel dolgoznak, ám mégsem tudnak tisztességes megélhetést biztosítani a családjuknak – emlékeztetett szerdai online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, MSZP elnökhelyettese.

„A dolgozói szegénység azt jelenti, hogy vannak olyan bérből és fizetésből élő emberek, akik elmennek dolgozni, pénzt keresni, és abból a pénzből nem tudnak tisztességesen megélni! Abból a pénzből nem tudják tisztességesen nevelni, taníttatni a gyerekeiket, és gondot okoz nekik a sárga csekkek befizetése is. Egyik oldalról dolgozói szegénység, másik oldalról pofátlanul gazdagodó fideszes oligarchák: ezen is változtatni kívánunk jövőre” – ígérte Komjáthi Imre.

Emlékeztetett, a Magyar Szocialista Pártnak vannak javaslatai a dolgozói szegénység ellen. „Az első és egyik legfontosabb javaslatunk a minimálbér adómentessé tétele és a jelenleg bruttó 321.000 forintnál kevesebbet keresők adójóváírás általi segítése, támogatása. Ez arról szól, hogy a keveset keresőknek is adjunk esélyt arra, hogy jobb minőségű gyümölcsöt, zöldséget és joghurtot tehessenek a gyerekeik asztalára! Mindenkinek jár a tisztességes megélhetés és a jobb életszínvonal”!

A szocialista politikus nonszensznek nevezte, hogy a dolgozói szegénység, mint fogalom, egyáltalán létezik ma Magyarországon. „Nonszensz, hogy úgy mennek el munkások, postások, szociális dolgozók dolgozni, hogy tudják, annyira keveset keresnek, hogy abból nem tudnak tisztességesen megélni! Az MSZP javaslata arról szól, hogy hogyan adjunk a keveset keresőknek közel évi 300.000 forinttal több fizetést” – magyarázta.

„Azok kenyeréből nem lehet letörni, akik éhesek, és azok zsebét megtömni, akik jóllakottak” – fogalmazta meg képszerűen a Fidesz politikájának lényegét. „Tudjuk, hogy miért nem engedték a Parlament elé ezt a javaslatot, hiszen lényegében lehetetlen lett volna megmagyarázni, hogy egyik oldalon nem támogatjuk a keveset keresőket, miközben a másikon a fideszes pártkatonákkal kitömött pártalapítványok járulékait csökkentjük”.

Elmondta, az MSZP a történtek ellenére nem áll meg, hiszen megvan a politikai akarat arra, hogy jövőre a kormányváltás után megvalósítsák a minimálbér adómentessé tételét, hogy az alacsonyabb keresetűek fizetését ezáltal is emelni tudják.

„Ez most 15%-os béremelést jelentett volna! A fideszesek ezt nem támogatják, de támogatják a közvagyon ellopását. Megvan a politikai akarat arra, ahogy ezt leírtuk a „Kormányváltást! Korszakváltást!” című programunkban, hogy jövőre megszüntessük ezt a közvagyon ellopására épülő rendszert, és segítsük, támogassuk a bérből és a fizetésből élőket” – mondta az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok