mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 24. 08:25

Indokolatlan a földgáz-rendszerhasználati díj és a lakossági áramár emelése!

Indokolatlan a földgáz-rendszerhasználati díj és a lakossági áramár emelése!
Teljesen indokolatlannak nevezte a földgáz-rendszerhasználati díj és lakossági áramár emelését Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Nem látom - azon kívül, hogy ezeknek a cégeknek nőjön a nyeresége - indokát ennek az emelésnek” – mondta a politikus.

A földgáz rendszerhasználati díját 80%-kal emeli meg a Fidesz-kormány: október elsejétől köbméterenként 20 forinttal többet kell egy átlagfogyasztású háztartásnak fizetnie csak a rendszerhasználatért. Magán a gázáron, azaz az úgynevezett molekulaáron fölül ez egy évben a mostani 42 ezer forint helyett októbertől már 78 ezer forint lesz – mutatott rá.

Ez a „fuvardíj” egyenesen a gázvezetéket üzemeltető cégekhez kerül: a MOL-hoz, az állami tulajdonú MVM-hez és az Opus Tigáz Zrt.-hez, amely Mészáros Lőrinc tulajdonában van – folytatta.

Ezek a cégek az elmúlt 4 évben 156 milliárd forint nyereséget könyveltek el annak ellenére, hogy Orbán Viktor 2014-ben még nonprofit energiaszolgáltatást ígért.

„Ebből az Opus Tigáz 38 milliárd forintot tudott nyereségként elkönyvelni; most ez meg fog emelkedni (...) egy évben 4,3 milliárdról 8,6 milliárdra akár ezzel az emeléssel, ami teljesen indokolatlan” – mondta a társelnök.

Mint mondta, írásbeli kérdést tett fel a rendszerhasználati díj emelésének okáról, de nem kapott magyarázatot.

Szintén teljesen indokolatlannak nevezte a lakossági áramár emelését. Azzal érvelt, hogy a Paksi Atomerőmű az egész lakossági áramigényt le tudja fedni, hiszen annál többet termel, méghozzá 12 forintos kilowattóránkénti hatósági áron.

A mostani „rezsicsökkentett” lakossági áramár 36-37 forint, „ez emelkedik meg az átlagfogyasztás fölött 70 forintra, ez teljesen indokolatlan” – hangsúlyozta, hozzátéve: mivel Paks elég rég épült, sem beruházási, sem amortizációs költség nem lép fel.

Kérdésre elmondta: a magyar államnak 27%-os haszna van az energiaár minden egyes forintján, hiszen annyi az áfa.

„Hogyha megnézzük, Nyugat-Európában (...) hogy kezelik ezt a helyzetet: mindenhol áfát csökkentenek, (...) úgy segítik a lakosságot, hogy az állam lemond erről a bevételéről” – mondta. Megjegyezte: nálunk azonban „Vodafone-vásárlásra kell a pénz”.

Kérdésre elmondta azt is: törvénymódostó javaslatot nyújtott be, hogy hatósági árat alkalmazzanak minden PB-gázpalackra, most ugyanis a kereskedők a 11,5 kilogrammos, 5 ezer forint körüli hatósági áras gázpalackok helyett kisebb gázpalackokat árulnak, és mivel azok nem hatósági árasak, drágábban, 7 ezer forint feletti áron adják őket.

„Nagyon sok ember kénytelen megvenni a 10,9 kilogrammos gázpalackot sokkal drágábban, mint a 11,5 kilogrammosat” – sérelmezte.

Mint mondta, a veszélyhelyzet alatt „egy tollvonásba kerülne” kormány- vagy miniszteri rendelettel megszüntetni ezt a visszás helyzete, és minden PB-gázpalackot hatósági árassá tenni, illetve a mennyiségek után fizetendő összeget meghatározni, „de hát nem történt semmi”.

Kapcsolódó párttagok