MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2012. október 17. 12:26

Indokolatlan a rendszámtáblacsere

Az MSZP indokolatlannak és igazságtalannak tartja a kormány által tervezett területi alapú rendszámok bevezetését, ami a szocialisták szerint összesen 53 milliárd forintos költséget jelenthet a 3,5 millió magyar gépjármű-tulajdonosnak.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján a tervezett rendszámtáblacserét az autótulajdonosok "öncélú vegzálásának" és "egyszerű pénzbehajtásnak" minősítette és utalt arra, hogy szakmai szervezetek is szükségtelennek tartják a lépést.    
    
Simon Gábor szerint indokolatlan, igazságtalan és szakmailag átgondolatlan lenne a rendszámtáblacsere, ami az autótulajdonosoknak óriási anyagi és adminisztrációs terhet jelent majd, hiszen csak maga a csere 15 ezer forintba kerül, ehhez azonban hozzáadódik a várakozási és a behajtási engedélyek kötelező cseréje, a biztosítási kötvény és az autópálya-matrica megújítása, és számos más olyan kötelezettség, ami utánajárással jár.
    
Az MSZP képviselője a Magyarországon rendszámtáblával rendelkező 3,5 millió gépjárművel számolva, 53 milliárd forintra tette a rendszámtáblacsere tulajdonosokat terhelő költségeit. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez egy megújuló teher, hiszen, ha a gépjármű tulajdonosa lakóhelyet vált, vagy egy más helyen lakónak eladja az autóját, akkor újból ki kell cserélni a rendszámtáblát. Ez azt jelenti, hogy az összeg az 53 milliárdnak a többszöröse is lehet - mondta.
    
Utalt arra is, hogy Franciaországban éppen most próbálják meg kivezetni ezt rendszert, mert lokális konfliktusokat okozott, hogy a gépjármú a rendszám alapján területileg beazonosítható. Simon Gábor felvetette, például egy Nyíregyháza-Debrecen labdarúgó-mérkőzés után a debreceni szurkolók vajon mennyire viszonyulnak majd barátságosan egy nyíregyházi autóhoz.
    
Az elmúlt két év autósokat kedvezőtlenül érintő történései között felsorolta az autópálya-matricák 8,7 százalékos drágulását, az üzemanyagok jövedéki adójának növelését, a 27 százalékra emelt áfát, a baleseti különadó bevezetését, a 2012-től növekedő vagyonszerzési illetéket, valamint azt is, hogy 2013-tól az autógáz adója 50 százalékkal, majd ugyanebben az évben újabb 50 százalékkal emelkedik. Az MSZP elutasítja ezeket az indokolatlan sarcokat - jelentette ki.
    
A közlekedésért felelős helyettes államtitkár augusztus végén jelentette be, hogy még az idén döntés születhet a területi alapú rendszámokról, és  
ha a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere. A fejlesztési miniszter egy szeptemberi írásbeli válaszában azt közölte, a kormány pozitív döntése esetén felmenő rendszerben vezethetik be a területi alapú rendszámokat.