mszp.hu | Belföld
2022. július 23. 19:05

Indokolatlan az energiaáremelés

Sem a gáz, sem az áram árát nem kellett volna emelni, mindkettő indokolatlan – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője a Spirit FM műsorában pénteken.

A Paksi Atomerőmű ugyanis a lakossági igénynél több áramot termel, a világpiaci árnál lényegesen olcsóbban, „tehát lehet az áramot olcsóbban adni a magyar háztartásoknak” – mondta.

A gáz esetében a hét és félszeres átlagfogyasztás fölötti növekedés pedig azért indokolatlan, mert Szíjártó Péter 2021 őszén, amikor aláírta a 15 éves orosz gázszállítási szerződést, azt mondta: a világpiaci ártól független orosz gázár garantálja a rezsicsökkentés fenntartását.

Mint mondta, megkérdezte Szíjjártót, milyen áron számolják az orosz gáz árát és mire alapozta kijelentését; „valljon színt Szíjjártó Péter, hogy (...) hazudott az orosz gázárral kapcsolatban és Putyin se mondott igazat, hogy ötödannyiért kapjuk az orosz gázt, mint a világpiaci ár”. Ha így lett volna, „akkor nem kellett volna hét és félszeresére emelni” az árat – tette hozzá.

Felelőtlenségnek nevezte, hogy egy évvel ezelőtt 600 millió köbméter gázt kitároltak a magyar stratégiai gáztározókból, mert „valaki nagyon sokat akart keresni”.

„Ezért kellett most elrohannia Szijártó Péternek Oroszországba, hogy szerezzen 700 milliót, hogy ezt pótolják. Ekkora felelőtlenséget még a világ nem látott!” – jelentette ki.

Hozzátette: a gázzal és a magyar energiával való kereskedés, „az árakkal való játék, az a Fidesz számára csak az üzletről szól”.

Mint mondta, 2015-től 2021-ig a magyar családok drágábban vették a gázt, mint amennyiért a magyar földgázkereskedő azt megvásárolta.

„Évente 50-60-70 milliárd forintokat kerestek azon, hogy a magyar családoknak drágábban adták a gázt a rezsicsökkentés ellenére, mint a világpiaci ár. Hol van az a pénz? Hova tűnt?” – tette fel a kérdést.

„Elképesztőnek” nevezte, hogy most, amikor baj van és energiahiány van Európában, „egy az egyben a lakosságra terhelik” a terheket.