Belföld | kaszinómutyi KKV
2013. november 04. 15:17

Indul a kaszinómutyi

Az Orbán-kormány tavaly ősszel nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egyik napról a másikra megszüntette a nyerőgéppiacot Magyarországon. Most újranyitják. Maguknak.

A kaszinókoncessziók újraosztása kísértetiesen hasonlít a trafikmutyi történetére: előbb mondvacsinált indokkal felszámolnak egy sokmilliárdos piacot, majd a kiválasztott rokonoknak, megbízható haveroknak újraosztják azt. Látszólag minden szabályos, hiszen törvény is van róla. A lenyúlás azonban attól, hogy törvényesítik, még az marad, ami: lenyúlás.

Az állítólagos nemzetbiztonsági kockázat miatt még senki nem indított sem nyomozást, sem tényfeltáró vizsgálatot. Így ma csak azt tudjuk biztosan: a nyerőgéppiac bedarálása éppúgy több tízezer család megélhetését tette tönkre, mint a trafikmutyi. Az ő megélhetésükkel együtt megszűnt a több tízmilliárdos játékadó-bevétel is.

A parlament tavaly ősszel meghozott döntésének három nagy kaszinó lett a nyertese. Idén nyáron még az volt az elképzelés, hogy pályáztatás után további tíz vidéki kaszinó tíz évre szóló működését engedélyeznék. Mára azonban világossá vált, hogy a kormány nem koncessziós pályázat kiírására készül, hanem az általa megbízható minősített szerencsejáték-szervezőkkel akar szerződni.

Aki megbízhatónak minősül, az pályázat nélkül is megkaphatja a jogot a kaszinónyitásra. A kaszinótörvény módosításával a kormány ugyanis lehetővé teszi saját magának, hogy egy szerencsejáték-szervező ajánlatát követően saját hatáskörben két hónapon belül szerződhessen vele akár öt kaszinó nyitására is. A törvényjavaslat azt is biztosítja a szerencsés nyerteseknek, hogy a koncessziós díjat levonhatják a játékadóból, így ők igen jól, az állam viszont igen rosszul jár majd.

A kapkodva benyújtott egyéni képviselői indítvány arra utal, hogy még idén kiírhatják a kaszinókoncessziókat, és az addigra megbízhatónak minősülő szerencsejáték-szervezők készülődhetnek, hogy részesei legyenek a nagy kaszinómutyinak.

Az MSZP az újabb fideszes mutyit sem fogja megszavazni a parlamentben, és 2014-ben kormányra kerülve igazságot fog szolgáltatni mindazoknak, akiket Orbán Viktor és a Fidesz átvert, kisemmizett és megalázott.

Az MSZP meg fogja erősíteni a kis- és középvállalkozásokat, mert csak folyamatos fejlődésük adhat biztos megélhetést az embereknek.

Tóth Csaba,
az MSZP kkv-kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő