Indul az EP-hadjárat!

Séta a belvárosban, selfie a Petőfi szobornál, egy lelkes listavezetői szónoklat és egy otthonfelejtett piros sál. Kiskunfélegyházán indult útjára az MSZP május 25-éig tartó, országos EP-választási hadjárata.

Szanyi Tibor nem ám csak úgy sétafikálni érkezett Kiskunfélegyházára szerda délután. Az MSZP európai parlamenti listavezetője a szocialista párttal együtt azért kapta nyakába Magyarországot, hogy meggyőzze a benne élő nyolcmillió választópolgárt arról: igenis van tétje az EP-választásnak.

Meg kell állítani az orosz doppinggal versenyző, pofátlanul képmutató szélsőjobboldal előretörését itthon is és az unióban is, ellensúlyt kell képezni Orbán Viktor CSAKAFIDESZ-ével szemben, gátat kell szabni a jobboldal megszorító politikájának, és végül, de nem utolsó sorban érvényesíteni kell a magyar emberek igazságosabb és jobb élethez való jogát az Európai Unió egyik legfontosabb döntéshozó szervezetében is.

A képen épp Szanyi Tibor és Gúr Roland kezében látható piros könyvek az MSZP EP-kampányának kulcsszereplői lesznek. (Megjegyzés: a felvétel tanúsága szerint az MSZP-s piros könyvek minden egyes lapja 100%-ban az Európai Unióban, azon belül is Magyarországon készült.) A szocialista párti képviselőjelöltek piros könyveibe bárki bármikor beírhatja saját európai színtéren teljesíthető kívánságát. Ön mit szeretne, mit intézzenek el az MSZP EP-képviselői az Európai Parlamentben?

A harminc ezres mezővárosban az MSZP Bács-Kiskun megyei elnökének bejegyzése nyitotta meg a Szanyi Tibor kívánságlistáját. Mint az alábbi képen is látható, Király József azt írta: Bács-Kiskun megye nevében kérem, hogy a magyar mezőgazdaság nagyobb támogatásban részesüljön, hasonlóan a Nyugat-Európai gazdálkodókhoz.

Szanyi Tibor és Gúr Roland a rövid séta után rövid sajtótájékoztató keretében ismertette az MSZP aktuális EP-üzeneteit a média képviselőinek. Szanyi a mai események ismeretében egyértelművé tette, hogy az uniós zászlóba úton útfélen beletaposó vagy épp beleégető Jobbik valójában a putyini Oroszországot támogatja, nem pedig a magyar nemzeti önállóság ügyét. (A Jobbik ma is lelepleződött, amikor Ukrajna függetlenségi harcában az oroszok mellé állt, így Európa helyett ismét Putyin féldiktatórikus Oroszországa mellett tette le a garast.) KÖZ-LINK

A szabad pálinkafőzés ügyéről elmondta, hogy az Orbán-kormánynak többek között a pálinkát sem sikerült megvédenie, így a szocialista frakcióra marad ennek a problémának a megoldása is. Méghozzá nem lángoló EU-zászlókkal, nem üres fröcsögéssel, hanem okos párbeszédre épülő politikával fogjuk megoldani – mondta.

Gúr Roland, az MSZP EP-listájának harmadik helyezettje az együttműködés fontosságáról beszélt, az ukrán események kapcsán pedig arról, hogy a magyar nemzeti érdekek mellett állítólag igen elkötelezett Jobbik „érdekes módon” egy szóval sem bírálja a hazánkat évtizedekre eladósító paksi paktumot.

A félegyházai program a sajtótájékoztató után nyilvános fórummal folytatódott. Már majdnem úgy tűnt, hogy Szanyi Tibor ezúttal a szokásos piros sála nélkül lesz kénytelen a szokásos színes stílusában előadni magát. Aztán kapott egyet a helyiektől. A sajátját, mint megtudtuk, a fővárosban felejtette. Ezután azt is elmondta, a rendezvény csak a csalfa tavaszi idő miatt került zárt térbe, de pánikra nincs ok, mert mi már kint is meg bent is Európában vagyunk.

Márpedig Szanyi a szerint Európában mindent ki lehet tárgyalni, csak egy kis ész kell hozzá, de aki háborút indít, meg pattog, azt nem szeretik. Ez éppúgy igaz pálinkafőzés szabadságának megőrzésére, mint a libatömés engedélyezésére vagy az egy magyar gazdára jutó uniós agrártámogatások mértékére.