mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. szeptember 08. 12:01

Infláció: a nyugdíjasok ismét csak alamizsnára számíthatnak a Fidesztől

Amíg Matolcsy György és Varga Mihály azon vitázik, hogy ki a felelős az infláció elszabadulásáért, addig augusztusban ismét növekedtek az árak, így már 4,9% volt az infláció.

Egy év alatt pedig az egyes élelmiszerek, az étolaj 30,6, a margarin 9,1, a baromfihús 8,9, a liszt 8,2, valamint a munkahelyi étkezés 9,2 százalékkal drágultak. Ezzel pedig már rengetegen nem képesek lépést tartani, különösen a nyugdíjasok, akik a Fidesztől csupán 0,3%-os nyugdíj-kiegészítésre, átlagosan 445 forintra számíthatnak, ami ilyen áremelkedések mellett még alamizsnának is kevés.

Segítünk eldönteni a vitát: ezt a meccset legfeljebb döntetlenre tudják kihozni, mivel a drágulás nagy részben a kormány és az MNB egyaránt felelőtlen tevékenységének köszönhető. Ugyanis már a válság előtt beindultak az áremelkedések, amit aztán csak tovább rontott az elhibázott válságkezelés.

Az embereket nem a fideszes politikusok cicaharca érdekli, hanem az, hogy hónapról hónapra növekednek a megélhetési költségeik. Ezért a felelősség hárítása és a kifogások keresése helyett most már ideje lenne cselekedni! A kormány ne hazudja továbbra is azt, hogy nem tehet semmit az infláció ellen, mivel igenis léphetne és csökkenthetné Európa legmagasabb általános forgalmi adóját, ami rengeteg embernek jelentene érdemi segítséget.

A drasztikus áremelkedések nem a „horizonton vannak”, hanem hosszú ideje a magyar valóság részei, éppen ezért a kormány nem nyerészkedhet extra mértékű adóval az élelmiszeren!

Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjának hangsúlyos eleme a tisztességes megélhetés biztosítása, ezért az MSZP azt akarja, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra, azon kívül pedig minden más élelmiszeré 18 százalékra csökkenjen!

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke