mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 09. 15:51

Inflációcsúcs: kormányváltás után garantálja az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését az MSZP

Inflációcsúcs: kormányváltás után garantálja az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését az MSZP
Az elmúlt 10 évben nem látott brutális csúcsot ért el az infláció a KSH legfrissebb jelentése szerint: 6,5%!

Határozottan csökkentenie kell az EU-ban is rekordszintű 27%-os áfát a jövő tavasszal felálló új, nemzeti egységkormánynak és végre megadni a magyar embereknek az igazi korszakváltást – mondta keddi sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Ma reggel megjelentek az októberi inflációs adatok, amelyek a vártnál is rosszabbak. 6,5%-kal nőttek az árak egy év alatt, ez a drasztikus drágulás pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozza a legkiszolgáltatottabb, alacsony jövedelmű embereket” – hívta fel a figyelmet a lesújtó adatra Bangóné.

Bejelentette, pártja a korszakváltás után, a 2022 tavaszán megalakuló új, nemzeti egységkormány részeként továbbra is ragaszkodni fog ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerek ára csökkenjen. „Az MSZP baloldali pártként azt vallja, hogy a tisztességes megélhetés mindenkinek jár, ezért javasoljuk, hogy az élelmiszerek áfája csökkenjen 18 százalékra, az alapvető élelmiszerek áfája pedig mindössze 5 százalék legyen”!

A KSH számai alátámasztják az MSZP javaslatának szükségességét – mondta a szocialista politikus – „ugyanis az élelmiszerek ára 5,2, ezen belül az étolajé 30,4, a margariné 18,8, a liszté 12,5, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1 százalékkal drágult az előző év októberéhez képest. Mindehhez pedig még hozzájön az üzemanyagok 30,7 százalékos drágulása, ami miatt tovább emelkedik minden más áru és szolgáltatás ára is” – tette hozzá.

Figyelmeztetett, a kenyérért már most is 400 forintnál többet kell fizetni az üzletekben, ám az előrejelzések szerint tovább emelkedik a búza, a liszt és az egyéb sütőipari alapanyagok ára, így pedig lassan, de biztosan felzárkózik a kenyér ára az 500 forintos üzemanyagárakhoz.

„Kilencéves csúcsra ért az infláció, (…)a forint árfolyama pedig mélyrepülésben van. Ez a magyar valóság, a Fidesz azonban mégsem tesz semmit az elszabaduló árak megfékezéséért. A kormány nem fagyasztja be a benzin árát, a Magyar Nemzeti Bank nem tesz semmit a forint megerősítéséért, és az agrárminisztert sem különösebben izgatja magát, amiért a kenyér sok ember számára luxuscikké válik” – húzta alá Bangóné Borbély Ildikó. Elmondta, szerinte a fideszes politikusok csak hárítják a felelősséget és nem foglalkoznak az emberekkel, akiknek a megélhetési költségei folyamatosan növekednek. 

„A Fidesz a segítség helyett csupán egy dolgot tesz: továbbra is Európa legmagasabb általános forgalmi adóját fizetteti meg a magyarokkal. Az MSZP szerint az állam nem nyerészkedhet extra mértékű adóval az élelmiszeren” – szögezte le.

Végezetül megismételte pártja javaslatát, hogy az élelmiszerek áfája csökkenjen 18 százalékra, az alapvető élelmiszerek áfája pedig mindössze 5 százalék legyen. „A Fidesz-kormánynak pedig megvan a lehetősége arra, hogy egy adócsökkentéssel akár azonnal olcsóbbá tegye az élelmiszereket!  Azonban ismerjük a Fideszt ezért a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát az élelmiszerárak csökkentésére”.

Kapcsolódó párttagok