mszp.hu | Belföld | ingatlanadó Miskolc
2016. október 27. 08:50

Ingatlanadó: szánalmas magyarázkodás

Ingatlanadó: szánalmas magyarázkodás
A miskolci városháza szóvivője azt állítja, nem az adóbevételük növeléséért vetettek ki új adót. Akkor mégis miért?

A városvezetés állításával ellentétben minden miskolcit érinthet az új ingatlanadó, például úgy, hogy a sarcra kötelezettek eladják a lakásaikat, s ezzel túlkínálatot, árcsökkenést idéznek elő az ingatlanpiacon. A fideszes közgyűlési többség által elfogadott új adó ráadásul nemcsak igazságtalan, de nagy valószínűséggel törvénytelen is, ezért az MSZP továbbra is azt követeli, hogy a következő közgyűlésen semmisítsék meg a jogszabály kifogásolt passzusait.

Minderről dr. Simon Gábor, a szocialisták önkormányzati frakcióvezetője beszélt szerdán Miskolcon.

Az MSZP-s politikus képmutatónak és nevetségesnek nevezte a városházi szóvivő azon állítását, miszerint „az építményadó-rendelet módosításának célja nem az adóbevétel növelése". Simon emlékeztetett: az adórendelet módosítását éppen a költségvetés korrekciójával együtt tárgyalták, s utóbbiból az derült ki, hogy 7 milliárd forintra rúg a büdzsé hiánya, ennek jelentős része működési hiány.

Azt is kifogásolta, hogy a szóvivő az adóval kapcsolatban azt nyilatkozta, összvárosi érdek a lakosságszám csökkenésének megakadályozása. „Minden racionálisan gondolkodó ember tudja, hogy az elvándorlás megakadályozására nem új adót szoktak bevezetni az önkormányzatok, hanem a régi adókat csökkentik, vagy éppen eltörlik!" – mutatott rá a városvezetés sajátos logikájának tarthatatlanságára a szocialista politikus.

Simon szerint hiába sulykolja a szóvivő, hogy a miskolciaknak nem kell fizetniük akkor sem, ha több lakásuk van, de életvitelszerűen Miskolcon tartózkodnak, mert azoknak a miskolciaknak viszont kell, akik például ingáznak Miskolc és Budapest között, de kényszerűségből budapesti lakcímre jelentkeztek be. Ilyesmi elég gyakran előfordul az ingázókkal, méghozzá azért, mert a munkáltatójuk ragaszkodik ehhez – így kerülik el, hogy ne kelljen útiköltség-térítést fizetniük a munkavállalónak.

A frakcióvezető említett egy másik esetet is. Egy nagymama hívta őt fel, s arra panaszkodott, nekik is adót kell majd fizetniük. A saját lakásának tulajdonjogát ugyanis az unokájára íratta, aki viszont egyetemista Budapesten, s ottani a lakcíme is. Vagyis ő maga hiába lakik ugyanabban a miskolci lakásban évtizedek óta, nem számít, mert a tulajdonjog másé.

Dr. Simon Gábor ezúttal is emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a Kúria egy ilyen adókivetési ügyben egyszer már állást foglalt: a főváros XIV. kerületi önkormányzatát marasztalta el, kimondva, hogy „törvényellenes az, ha az önkormányzati jogalkotó az adókötelezettség fennálltát, fenn nem álltát, mértékét a lakcímnyilvántartás adataitól teszi függővé". A bíróság ezért arra kötelezte az önkormányzatot, hogy az addig ezen a jogcímen beszedett adót fizesse vissza.

A szocialista politikus a múlt héten arról is beszélt adóügyben, hogy ha a kifogásolt jogszabályi passzust nem semmisíti meg az önkormányzat, akkor az MSZP a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz fordul, kérve, intézkedjenek. Ha mindezek ellenére a fideszes városvezetés mégis ragaszkodik a módosított rendelethez, azaz az adó bevezetéséhez, a szocialisták azt javasolják az adó alá vetetteknek, hogy forduljanak bírósághoz.

„Az MSZP arra is kész, hogy pertársaságot alapítson a jogtalanul megadóztatott emberek érdekében"

Kapcsolódó párttagok