Ingyenes InterRail-bérlet: indul a visszaszámlálás!

Ingyenes InterRail-bérlet: indul a visszaszámlálás!
Ma délután hivatalosan is elindult az az internetes oldal, amelyen keresztül pályázhatnak a 18 éves fiatalok az ingyenes InterRail-bérletre. Idén csaknem háromszáz magyar fiatal élhet majd a lehetőséggel és juthat hozzá az egy hónapra szóló ingyenes vonatbérlethez. A pályázatokat június 12-től lehet majd feltölteni az Európai Bizottság által megnyitott weboldalra, a végső határidő július 26-án jár majd le. Idén tizenkétmillió eurós keret áll rendelkezésre, de a 2020 utáni hétéves költségvetésben már hétszázmillió eurót terveznek a programra fordítani.
Az európai intézményekben 2015-ben tárgyalták először azt a javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló InterRail-jegyet biztosítanának az Európai Unióban. Az ötletgazda két német aktivista Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer javaslatát először Ujhelyi István európai parlamenti képviselő karolta fel és kísérte a megvalósításig egyfajta mentorként.
 
“Ez a program sokkal többről szól, mint ingyenes utazásról. Európa és egymás kultúrájának megismeréséről, illetve elfogadásáról. A FreeInterRail-program történelmi lehetőséget biztosít az európai értékek megmutatására és megőrzésére. Azon dolgozunk, hogy a következő években az érintett magyar fiatalok száma a háromszázról sok ezerre nőhessen. Javaslom a magyar kormánynak, hogy állami forrásból már most növelje meg a kvóta alapján ránk eső kedvezményezettek számát és egyúttal indítson saját, célzott országkampányt, hogy a többezer európai fiatal Magyarországot jelölje meg egyik úti céljának az InterRail-programban” - fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki saját információs kampányt indít a program megismertetése érdekében a közösségi felületeken, de külön levélben tájékoztatja a lehetőségről a magyar középiskolákat is.
 
A hivatkozott bizottsági oldal az alábbi linken érhető el: http://europa.eu/youth/discovereu_hu
 
Brüsszel, 2018-05-23