mszp.hu | Gazdaság | Agrárgazdaság
2023. április 20. 13:52

Ingyenes öntözés mellett szükség van az aszálykárosultak kártalanítására is!

Ingyenes öntözés mellett szükség van az aszálykárosultak kártalanítására is!
Helyes lépés a kormány mai döntése, miszerint idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés. Ennél azonban sokkal több segítségre van szüksége a gazdáknak!

A kormány által meghirdetett 110-130 ezer forintos gabonaárakkal szemben a piaci árak messze az önköltség alatt, 70 ezer forint környékén vannak. Emiatt újra kell számolni a tényleges aszálykárokat. A kormány ugyanis úgy határozta meg a referenciaárakat, ami alapján támogatást kaphatnak az aszálykárosult gazdák, hogy nagyon sokan kiestek a támogatotti körből. Első lépésként ki kellene fizetni az aszálykárosultakat! A támogatás révén biztosítható, hogy a gazdák ne menjenek tönkre. 

A mezőgazdasági termelés egésze súlyos válságban szenved. Elgondolkodtató, hogy a mezőgazdasági árak zuhanása ellenére hogyan nőhetnek még mindig a fogyasztói árak. Egyértelmű, hogy nem szankciós, hanem Orbáni infláció van. A költségvetés gazdagodik a többletadó bevételekből az emberek kárára. Ezért is követeljük az alapvető élelmiszerek 0 százalékos Áfa kulcsát.

Másrészt pedig az ingyenes öntözés biztosítása mellett végre meg kellene valósítani a régóta ígért, de eddig soha meg nem valósult öntözőberuházási programot.


Harangozó Gábor alelnök, MSZP

Kapcsolódó párttagok