mszp.hu | Belföld
2019. november 26. 18:55

Ingyenessé tenné a minimális közműszolgáltatást az MSZP

Ingyenessé tenné a minimális közműszolgáltatást az MSZP
Tóth Bertalan szerint ezzel egyszerre lehet a lakhatási válságot és a légszennyezettség ügyét kezelni.

Miközben a multinacionális cégek és a tőke egyszerre zsákmányolja ki a munkavállalókat és a környezetet, az MSZP folyamatosan küzd a munkavállalói jogokért - mondta keddi sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan pártelnök. A környezetkárosítás és az emberek közti egyenlőtlenség fenntartása egyetlen bűn különböző következménye - folytatta Ferenc pápát idézve, majd kijelentette: ezért

az MSZP fő politikájába emeli a klímavédelmet, sőt, egy "zöld kabinetet" is ki fog alakítani.


Egyszerre kezelné a lakhatási válságot és a városok levegőtisztaság javításának ügyét a párt, jelentette ki Tóth. Több millióan élnek olyan lakásban, ahol beázik a tető és penészesek a falak, ennek tetejében - szegénységük okán - ezek az emberek sokszor csak szemétégetéssel tudnak fűteni.

Ez a fűtési mód a magyarországi légszennyezettség elsődleges oka a nagyvárosokban. Ezért az MSZP egy olyan programot hirdet meg, ami egyszerre fűtés- és épület-korszerűsítés, és amivel fűtésváltást lehet elérni.


Legyenek ingyenesek a minimális közműszolgáltatások, a gáz, a villany és a víz díja a létfenntartáshoz szükséges alapmennyiség után.


- mondta el a szocialisták célját Tóth. Emellett a fűtésváltással javulhat a nagyvárosok levegőjének minősége. Erről civil- és környezetvédő szervezetekkel, valamint ellenzéki pártokkal indít konzultációt az MSZP, azt remélve, hogy 2022-ben ez egy közös választási program része is lehet.


Adatigényléssel fordulnak az ITM-hez


Bárány Balázs klímavédelmi, illetve zöldpolitikai ügyvivőt bízta meg az MSZP elnöksége azzal, hogy vigye ezt a programot - konferálta fel Tóth a sajtótájékoztató következő szereplőjét. Ő így kezdte: a szociáldemokrácia mindig az adott kor legnagyobb kihívásaival és igazságtalanságaival foglalkozik, és ez jelenleg a klímaváltozás, illetve a közelgő klímakatasztrófa. Emlékeztetett, ezek a legkiszolgáltatottabbakat sújtják a legjobban. Megjegyezte: "látjuk azt, hogy a kormány hogy áll hozzá ezekhez a rétegekhez".


200 ezren töltötték ki a kormány klímavédelmi konzultációját, hiába, hallgatás övezte azt, vagyis az embereket érdekli a téma - folytatta, majd kijelentette: "mi ezzel kapcsolatban közérdekű adatigényléssel fordulunk az innovációs és technológiai miniszterhez". A következő kérdésekre szeretne választ kapni az MSZP:

 

  • melyik napon hányan töltötték ki a klímavédelmi konzultációt; továbbá
  • szeretnék látni a válaszok kiértékelését - különös tekintettel a kifejtős kérdésekre adott 200 ezer válaszra.

Ha a konzultáció feldolgozásába céget vagy intézetet vonnának be, akkor az azzal kötött szerződéseket is látni szeretnék - majd pedig nyilvánosságra hozni - a szocialisták. A válaszadásra alapesetben 15 napja van a minisztériumnak.

Kapcsolódó párttagok