mszp.hu | Belföld | Oktatás
2020. június 01. 15:32

Intézményesített erőszak és rendőr helyett pedagógiát az iskolákba!

Intézményesített erőszak és rendőr helyett pedagógiát az iskolákba!
Az autoriter gyűlöletkampányban megnövekedett iskolai atrocitásokra még több erőszakot, akár bilincses rendőröket is hozna tízéves gyerekekre az erőszakpárti kormány.

Az MSZP viszont az Oktatási jogok biztosának ajánlásait támogatja és hozzá is fordul – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, oktatási szakpolitikusa pünkösdhétfőn az ATV Start című műsorában.

„A fideszesek visszatérő politikája, hogy a pedagógiai, szociális és egyéb problémákat a társadalomban újra meg újra rendészeti eszközökkel akarja megoldani, de nem véletlenül mondja azt a szakma, hogy amelyik gyerek mellé rendőrt állítanak, azt egy életen át el fogja kísérni a rendőr” – hívta fel a figyelmet Kunhalmi Ágnes.

Emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt készült Magyarországon egy nagyon alapos tanulmány, amely megállapítja, hogy nagyon sok olyan eszköze van a pedagógus szakmának, amikkel ezeket a problémákat kezelni lehetne. A szocialista politikus szerint ezt kellene visszahozni.

„Tett valamit a kormány azért, hogy az iskolákban elég pedagógiai asszisztens, iskolapszichológus legyen, hogy a pedagógusok a probléma- és konfliktuskezelésben megkapják a megfelelő segítséget? Aki ma azt mondja, hogy egy 9-10-11 éves gyerektől automatikusan meg kell vonni a családi pótlékot, mert nem viselkedik megfelelően az iskolában, az legalább olyan veszélyes a társadalomra, mint amiért a rendőröket odaállítják!” – mutatott rá Kunhalmi. 

Az MSZP társelnöki székének várományosa bejelentette, még aznap levelet küld dr. Aáry-Tamás Lajosnak, az Oktatási jogok biztosának, amelyben pártja nevében felkéri, hogy az említett tanulmányt ajánlja újra a kormánynak. „10 évvel ezelőtt a pedagógusok 2%-át, a gyerekeknek 4%-át érte fizikai atrocitás. Ezek azóta drasztikusan megnőttek, ezért látni kell, hogy ha egy ilyen drasztikus lépést meglép a kormány, annak hatalompolitikai okai vannak” – hangsúlyozta.

„A járvány előtt a nemzeti konzultáció a legszegényebb térségekben élő cigányság ellen szólt, és bizony a legdurvább helyzetek sokszor azokon a területeken alakulnak ki, ahol a gyerekek nem kapnak megfelelő segítséget. Pedig putriba született cigánygyerekekből is lehet programozó, szakács, fogorvos, csak éppen ezt a célt kell kitűzni, és nem azt, hogy riogatjuk a társadalom egy jelentős részét, mert ez a politika csak rosszabb és rosszabb minőségű életet fog szülni az egész országban!” – húzta alá Kunhalmi Ágnes.

Végezetül arról beszélt, hogyan hozta most még nehezebb helyzetbe a kormány a pedagógusokat a téren, hogy minőségi oktatással tudjanak hozzájárulni a leromló oktatási színvonal felemeléséhez. „A szakoktatók közalkalmazotti státuszát elvették, pedig semmi nem akadályozza meg a kormányt, hogy a közalkalmazottak béreit emeljék. Ezen felül pedig a szakképzési béremelésben is hátrány érheti a közismereti tanárokat az új pontozási rendszerben”– mutatott rá a tanárok egyre nagyobb alulbecsültségének jeleire az MSZP oktatási szakpolitikusa.

Kapcsolódó párttagok