Belföld | inzulin cukorbetegek közlemény
2013. február 05. 15:31

Inzultálják az inzulinhasználókat

Az analóg inzulint használó cukorbetegek egyötödétől vonták meg egy kormányrendelet következményeként készítményük teljes támogatását, a terápia hatásosságának felülvizsgálata alapján. Azaz már nem minden cukorbetegnek jár a korszerűbb és eddig száz százalékban támogatott inzulin. Ez havi 16-17 ezer forint pluszköltséget jelent számukra.

Jellemző az Orbán-kormányra ez a módszer, hiszen képes még az inzulinszint beállítását is pénzügyi oldalról vizsgálni. Ez nemcsak szakmailag tarthatatlan, de erkölcsileg is elfogadhatatlan.

Adminisztratív eszközökkel szankcionálni az egészségügyi állapotot mérhetetlenül aljas módszer. Egy toleráns államban minden betegnek egyformán jár a legjobb kezelés, legyen az a beteg bármilyen szervezetű, vagy alkalmazkodási képességű. Ha egy betegségre két gyógyszertípus van (analóg-
illetve humáninzulin), és az egyik hatékonyabb, ne az állam nem döntse el, ki melyiket kapja! Ha a kormánynak fontos a lakosság egészsége, támogassa továbbra is a hatékonyabbat!

Ráadásul ez a kormányrendelet sérti az egészséghez és az emberi méltósághoz való jogot.

Sajnos, az Orbán-kormánynak a pénzbehajtás sokkal fontosabb, mint a rászorultak segítése. Különösen igaz ez a cukorbetegek esetében, akiknek betegségük miatt eleve drágább az élet. Most, pedig egy kormányrendelet nagy részüknek még drágábbá teszi.

Elég ebből!

Az új MSZP-kormány egyenlő lehetőséget teremt majd minden rászorulónak.

Nemény András,
országgyűlési képviselő