nyugat.hu
2012. április 28. 11:42

Ipkovichot indok nélkül tiltotta le a Kossuth rádió?

A képviselő egy nyugdíjtémában készített vitaműsor felvételén vett részt, ám a véleménye nem tetszett a szerkesztőnek. A műsort újra felveszik majd, immár szocialista szereplő nélkül.

Nem mindennapi sajtótörténeti eseménynek volt szenvedő alanya nemrég Ipkovich György szocialista országgyűlési képviselő, Szombathely előző polgármestere. A politikust a jobbikos Novák Előd, valamint a KDNP-s Varga László társaságában meghívták az MR1 Kossuth Rádió műsorába, ahol a három honatya a múlt rendszerben kitüntettek nyugdíj-kiegészítésének megszüntetéséről vitázott. Ez ügyben ugyanis április 19-én több jobbikos képviselő, köztük Novák Előd nyújtott be határozati javaslatot a parlament elé.

Elterelő hadművelet?

Az egyórás műsorban mindhárom szereplő kifejtette a maga véleményét, majd a felvételt követően a szerkesztő elmondta az MSZP sajtósának, hogy a beszélgetés nem kerül adásba. Mi több, a hanganyagot sem adják ki. A szerkesztő akkor azt is kijelentette: hamarosan új vitát szerveznek, vagyis ismét felveszik a teljes műsort, de akkor már nem Ipkovich György, hanem egy LMP-s képviselő lesz a mikrofon előtt. Az ügy további pikantériája, hogy Novák Elődöt és Varga Lászlót az új felvételre is meghívták. A szocialistákat viszont nem, így az MSZP nem képviseltetheti magát a műsorban, s az ügyben a párt egyetlen tagja sem mondhatja el a véleményét.

Ipkovich Györgyöt telefonon értük utol, és kérdeztük a történet hátteréről.

- A sajtósunkon keresztül álltunk kapcsolatban a műsor készítőivel, engem a pártom jelölt ki, hogy vegyek részt a vitában. Kétségkívül erős kritikát fogalmaztam meg a kormány nyugdíjpolitikájával kapcsolatban, ám ettől függetlenül is felháborítónak tartom ezt az eljárást. Úgy vélem, lehet ugyan 20-22 évre visszanyúlva foglalkozni a nyugdíjak megállapításával, de tudtommal az ezzel kapcsolatos teendőket az Antall-kormány már elvégezte a 90-es évek elején. Akkor megvontak minden olyan régi, kiemelt nyugdíjat, ami az előző rendszerhez kötődött. Azt gondolom, ez a mostani helyzet csupán arra jó, hogy a kormány megpróbálja elterelni a figyelmet a rövidesen következő, a nyugdíjasokra nézve hátrányos intézkedésekről.

Ipkovich kritikus volt, de őszinte

A politikus szerint, ha visszatekintünk az elmúlt két esztendőre, akkor azt láthatjuk, hogy az Orbán-kormány döntései érzékenyen érintették például a rokkantnyugdíjasokat, a kedvezményes nyugdíjasokat, valamint a magánnyugdíj-befizetőket is. A képviselő azt mondja, a konvergenciaprogram közeledtével a csekkadó, illetve a tranzakciós adó is eljön, ezek pedig szintén a nyugdíjasokat sújtják majd. A politikus végül hozzátette: a rádió műsorában őszintén mondta ki azokat a gondolatokat, melyeket most a nyugat.hu-val is megosztott. Vélhetően ez a kritika volt az, ami nem tetszett a szerkesztőnek.

Rákérdeztünk, volt-e már része hasonló esetben a képviselőnek? Ipkovich a felvetésünkre határozott nemmel felelt, sőt kiemelte, hogy korábban ugyanebben a műsorban, ugyanezen szereplőkkel már folytattak egy vitát. Akkor minden probléma nélkül adásban is lement a műsor. Úgy tűnik, azóta változtak, szigorodtak a műsorkészítési elvek a királyi rádióban…

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/ipkovichot_letiltotta_a_kiralyi_radio