Írország felzárkózása példaértékű - Magyarország is kapjon hasonló uniós támogatási esélyt

"Az uniós tagállamok közti megosztottság csökkentése lesz a működését január 1-jén megkezdett ír uniós elnökség legfontosabb feladata. Ennek első eszköze a 2014-2020 közötti költségvetésről létrehozott méltányos alku lehetne.

Írország a 80-as és 90-es években elért bámulatos fejlődését elsősorban a Kohéziós Politikának köszönheti. Remélhetőleg az ír elnökség amellett fog érvelni, hogy az elmaradott, nehéz gazdasági helyzetben lévő régiók, köztük a hétből hat magyarországi régió felzárkóztatási forrásai nem csökkenhetnek a jelenlegi időszakhoz képest" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az ír uniós elnökségről rendezett európai parlamenti vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

"Írország és más kevésbé fejlett uniós tagállamok több évtizeden át kaptak uniós felzárkóztatási támogatást, de az eséllyel eddig igazán Írország tudott élni. Ezért példaértékű Magyarország számára, amelynek eddigi támogatási mérlege felemás. Olyan kohéziós politikáért küzdünk, amely mind a rendelkezésre álló forrásokkal, mind a felhasználási szabályokkal lehetővé teszi az elmaradott magyarországi térségek felzárkózását" - fogalmazott Tabajdi.

A szocialista delegációvezető hozzátette, hogy az olyan sikeres beruházási politikák, mint a kohéziós támogatási keret csökkentése és felhasználási szabályainak előnytelen megváltoztatása tovább súlyosbítaná a válság által legsúlyosabban érintett rétegeket: a munkanélkülieket, a szociálisan kiszolgáltatott helyzetben lévőket és általában véve a hátrányos helyzetben lévő régiókat.

"Az ír elnökség adjon új, más irányt a vitának. Mutassa meg, hogy az uniós országok szolidaritáson alapuló összefogása az egész közösség érdekét szolgálja. Idén tavaszra olyan kompromisszumnak kell születnie, amely a felzárkózó kohéziós tagállamok, köztük Magyarország számára is elfogadható. Ez vonatkozik a támogatások mértékére és a felhasználási szabályokra egyaránt.  - fogalmazott Tabajdi Csaba.

A képviselő kifejtette, hogy a tagállamok közötti megosztottságot más területeken is csökkenteni kell. Az ír elnökség idején folytatódnak a gazdaságpolitikai integráció elmélyítéséről szóló tárgyalások. Ennek kapcsán a szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az integráció újabb köreinek nyitva kell maradniuk minden tagállam számára. Így azokhoz Magyarország olyan ütemben tud csatlakozni, ahogy azt felkészültsége lehetővé teszi.

Tabajdi Csaba különösen fontosnak nevezte, hogy az elmúlt év végén a bankunióról olyan megállapodás született, amely nem erősíti tovább az eurót használó és az euró övezeten kívül tagállamok közti megosztottságot, a kétsebességes Európát.