2011. február 16. 12:21

Iskolaátadás: ha hagyjuk!

Orosháza fideszes polgármestere bejelentette, hogy "tárgyalások folynak" két általános iskola egyházi fenntartásba adásáról. Sok lehetőség nincs, ez a két iskola valószínűleg az Eötvös, a Vörösmarty, a Czina és a József Attila iskolák közül kerül majd ki. Ha hagyjuk!

Az egész "tárgyalás" természetesen csak színjáték, a felek eldöntötték már ezt. Az, amit indoklásképpen hallunk, ugyanaz, mint a korábbi években: nincs pénz! Orosháza, amely a megye legiparosodottabb városa, amely akkora költségvetéssel, annyi helyi iparűzési adóbevétellel rendelkezik, vajon ne tudná fenntartani az általános iskoláit? Ide jutottunk volna? El ne higgyük! Ugyanezt mondta Dancsó József 2007-ben is, amikor összevonták az általános iskolákat. Ugyanezt, amikor megszüntették az Eötvös iskola gimnáziumi sporttagozatát, és ugyanezt, amikor 2009-ben a Kossuth MEZGÉ-t tulajdonba adták a megyének. Ugyanez volt az indok arra is, hogy miért nem veszi át a város a gyógypedagógiai (kisegítő) iskolát, amikor a megye nem akarta tovább fenntartani, és ugyanez, amikor az iskolarendszerünk egyik kisebb, de nagyon fontos ékkövétől, az ügyviteli szakképző iskolától szabadulni igyekszik a fideszes városvezetés. - Nincs pénz!

Az elmúlt négy évben, mi, szocialisták hányszor és hány ügyben mutattunk rá, hogy nem igaz, van! Van Pásztor Imrékre, Poór Csabákra, van erős ember versenyekre, rongyrázó libamájfesztiválokra, sőt, százmilliókról mondanak le, ha úri kedvük úgy tartja (Invitel-ügy), úgy vesznek ingatlant több tíz millió forintért, hogy fel se becsültetik (Alföld szálló szoláriuma), és legújabban van kanalakra és villákra közel négy millió forintuk is a közösből, ha kell (Melis-ügy). Van akármennyi is, ha a fideszes érdekek úgy kívánják. A példákat oldalakon keresztül lehetne sorolni.

Csak az iskolákra és a gyerekekre nincs pénz.

Fetser János szocialista polgármester idejében nagyszabású óvoda- és iskola-felújítási program indult: megújult a József Attila, a Vörösmarty, a Szentetornyai iskola, a Rákóczitelepi új épületszárnnyal bővült, a Táncsics gimnázium szintén megszépült, új szárnyat építettek hozzá, valamint tornacsarnokkal bővült. A sort a térség szocialista országgyűlési képviselőjeként, a támogatásával elnyert pályázatokból felújított Czina és Eötvös iskolák felújítása zárta.

Most Dancsó József két általános iskolát is át akar adni, szembe menve a 2006 előtti építő, bővítő, iskolafenntartó hagyománnyal. (A fideszes kritika ezeket hívta "látványberuházásoknak".) Olyan épületeket akar átadni, amelyeket az utóbbi tíz évben újítottunk fel. Azért - mondja -, mert az egyházak több pénzt kapnak az államtól a gyermekek után. Ez igaz. De egyfelől ez hosszú évek óta így van, és Orosháza korábban minden gond nélkül fenn tudta tartani az iskoláit. A fenntartás csak azóta probléma, amióta Dancsó József szerepet kapott a város irányításában, azaz 2006 óta. És ha a két normatíva között tényleg különbség van, akkor Dancsó úr országgyűlési képviselőként miért nem tett javaslatot a Parlamentben az önkormányzati támogatás növelésére? Miért nem javasolta az idei költségvetés tárgyalásakor, hogy legyen annyi az önkormányzati normatíva, mint az egyházi? Mert nem tette! Ezzel ellentétben még tavaly júniusban megszavazta azt a KDNP-s módosító indítványt, amely megkönnyíti az iskolák egyházi kézbe adását. Korábban ugyanis, ha egy önkormányzat átadta az iskoláját, öt évig fizetnie kellett az egyháznak a kiegészítést, míg a módosítás lehetővé teszi, hogy az egyház az átadást követően azonnal az államtól hozzájusson a teljes normatívához. Szinte ösztönzi az önkormányzatokat az iskolák egyházi kézbe adására!

A Fidesz láthatóan jól előkészítette ezt az "átadási hullámot", amit Orosházán is költségvetési indokokkal próbálnak leplezni, magyarázni. Ajánlom mindenki figyelmébe a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szervezete állásfoglalásait!

Füvesi Sándor,
önkormányzati képviselő