kisalfold.hu
2011. április 19. 15:06

Iskolákat zár be a FIDESZ Győrben

Neupor Zsolt győri frakcióvezető szerint a Jókai és a Szent-Györgyi pedagógusai közül az oktatási bizottság előterjesztése alapján összesen huszonöten veszítik el állásukat a tanév végén.

"Szerdán a győri önkormányzat oktatási bizottságának ülésén szavazunk a Jókai Mór Óvoda, Általános és Szakképző Iskola megszüntetéséről, és várhatóan a jövő hét pénteki közgyűlésen is. Arról lehetne vitatkozni, hogy racionális érvek szólnak-e emellett. Nem is annyira ezt a megoldást vitatom, hanem a hogyanját, a módját. Azt, hogy a szélesebb nyilvánosságot kizárták a bezárást előkészítő folyamatból és az oktatási bizottság tagjai se kaptak megfelelő tájékoztatást erről" - kezdte sajtótájékoztatóját Neupor Zsolt.

A frakcióvezető főleg azért tartja visszásnak a Fidesz eljárását, mert gyereklétszám-csökkenésre és az oktatási rendszer hatékonyságának növelésére hivatkozik, pedig amikor a korábbi szocialista városvezetés 2003-ban ugyanezekkel az indokokkal zárt be iskolákat, a jobboldali párt tiltakozott az ellen.

Neupor felidézte, hogy azzal tiltakoztak: alantas dolog gazdasági tényezőkről beszélni, ha fiatalokról, gyerekekről van szó. Most mégis ezt teszi a Fidesz, érvelt az MSZP-s politikus és megjegyezte: Borkai Zsolt polgármester választási programjában nem szerepelt iskolabezárás.

"Talán elérte a győri önkormányzatot is a megszorítási politika, ami az országot jellemzi és melynek oka, hogy a gazdagoknak játssza át a pénzt, amit az alacsonyabb jövedelműektől behajt?" - mondta Neupor Zsolt és hozzátette: a Jókai iskola - amit sokan barna iskolának neveznek - megszüntetése sok gyereket, szülőt és pedagógust érint.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az óvodások és az általános iskolások a Kovács Margit Általános Művelődési Központhoz kerülnek át, a középiskolások a Krúdyba, a megüresedő épületbe pedig a Szent-Györgyi iskola költözik át és egészségügyi és szociális szakképzőként fog működni. A Szent-Györgyi épületét kapja meg Neupor tájékoztatása szerint a magyar-német kéttannyelvű iskola, amit az Audi működtet. A szocialista politikus arról is szólt, hogy a Jókai és a Szent-Györgyi pedagógusai közül az oktatási bizottság előterjesztése alapján összesen huszonöten veszítik el állásukat a tanév végén.

"Aggasztó, hogy az oktatás további átszervezésére is számítani lehet. A további intézkedéseket is a nyilvánosság elé kellene tárni. Nem vitatom, hogy a törvény által előírt egyeztetéseket lefolytatták, de ennél több kellett volna."

"A várható főigazgatói rendszert pedig teljesen elvetem. Úgy tudni, megszűnnek az iskolaigazgatói posztok és az összevont győri intézményeket összesen hat főigazgató irányítaná. Ha ez csak azért kell, hogy hat új vezetői posztot hozzanak létre, akkor teljesen felesleges. Ha ez a fajta átszervezés álláshelyeket szűntet meg, akkor ezzel a következményével is számolni kell és át kellene gondolni, hogy legalább olyan hatékony vezetést valósíthat-e meg a hat főigazgató, mint a helyben dolgozó vezetők jelenleg. A főigazgatói rendszer jó ürügy lehet jelenlegi igazgatók leváltására" - sorolta kifogásait Neupor.