2011. július 12. 11:35

Ismét az események után kullog az agrártárca!

Az elmúlt egy évben azt tapasztalják a gazdák, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumot nem az előre gondolkodás, hanem az események utáni kullogás jellemzi.

Erre jó példa volt a gabona hitel, amivel a 2010-ben aratáskor keletkezett finanszírozási problémákat 2011 áprilisában akarták kezelni. Ugyancsak késve, márciusban jelent meg a kötelező GMO vizsgálatot előíró rendelet, amikor a termelők a kukorica vetőmagot januárban szerzik be. Ezért fordult elő, hogy ugyan minimális szennyezettséget mutató, de mégiscsak GMO fertőzött vetőmag került elvetésre. Ettől persze Magyarország továbbra is GMO-mentes, de nem kellene megadni a konkurenciának az esélyt, hogy ilyen bakik miatt rossz hírünket keltse.

A legújabb késői döntés a dinnyerendelet, ami akkor fog megjelenni, amikor a termelők már iszonyatos veszteséget szenvedtek el, hisz a sokkal szervezettebb forgalmazók ismét kihasználták erőfölényüket, veszélyeztetve több ezer család megélhetését. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy 4 hónappal a tavaszi fagykár bekövetkezése után az érintett gazdák csak homályos ígéreteket kapnak a kárenyhítésről, miután a problémát kezelő országgyűlési határozati javaslatunkat a kormánytöbbség azért nem támogatta, mert a minisztérium azt ígérte, hogy 40 százalékos kárenyhítést fog eszközölni.

Azóta több mint egy hónap eltelt, a hitelezők egyre türelmetlenebbek, a termelők pedig már azt sem hiszik el, amit a kormány kérdez.

Ezek után elvárható, hogy a minisztérium előre gondolkodjon, és folytasson érdemi párbeszédet az érintettekkel. Hisz ez egy olyan szakma, ahol a leggondosabb előzetes tervezés ellenére is keletkezhetnek a természet által okozott problémák, de előre tervezés nélkül az egyébként kezelhető folyamatok is kaotikussá válnak, óriási gondot okozva az ágazat szereplőinek.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő

Ficsor Ádám,
a Mezőgazdasági bizottság tagja,
országgyűlési képviselő és

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság tagja,
országgyűlési képviselő