Ismét cserben hagyta a rászoruló családokat a kormány – legyen ingyenes a mobilnet is!

Ismét cserben hagyta a rászoruló családokat a kormány – legyen ingyenes a mobilnet is!
A kormányszóvivő Facebook posztban jelentette be, hogy meghosszabbítják újabb egy hónappal a digitális oktatásban résztvevőknek szóló ingyenes internetszolgáltatást.

Bár jól hangzik a kormány újabb egy havi ingyenes internet-hozzáférést biztosító rendelete, valójában ismét cserben hagyták a leginkább rászorulókat. Ugyanis továbbra is csak azok vehetik igénybe a kedvezményt, akiknek vezetékes internet-előfizetésük van, márpedig Magyarország szegényebb településein az ritka. A mobilinternetről pedig egyáltalán nincs is szó a mostani rendeletben sem, noha az sok család számára jóval hozzáférhetőbb. Ezen felül pedig úgy tűnik, hogy az egyetemi hallgatókról és oktatókról is megfeledkeztek, ugyanis nem szerepelnek sem a korábbi, sem a szerdai rendeletben, bár ott is kötelezővé tették az online oktatást.

Egyértelműen az látszik, hogy a kormány konokul ragaszkodik az eredeti elképzeléseihez, aminek súlyos következményei lesznek, hiszen a szegényebb körülmények között élő gyermekek tartós hátrányba kerülnek azzal, hogy kiszorulnak a digitális oktatásból. A fideszes képviselők elmulasztották felkészíteni az oktatási rendszert az ismételten szükségszerűvé vált digitális átállásra. Tavasszal a diákok 25%-a esett ki a digitális oktatásból, a mostani tétlenségük következményeként mennyien fognak?

Az MSZP még időben javaslatokat tett például a digitális tankönyvtárak feltöltésére, a tanulók és tanárok eszközellátásának megoldására. A kormány azonban tétlenkedett és most azt tapasztaljuk, hogy a tanárok és a diákok változatlanul nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a korszerű, jó minőségű digitális tananyagokhoz.

Az MSZP szerint egyetlen tanulót sem lehet megfosztani a tudástól és senkit sem érhet hátrány az online átállás miatt, éppen ezért meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a digitális oktatáshoz. Minden tanár és tanuló számára biztosítani kell a megfelelő eszközöket, ezért gondoskodni kell egy állami laptop-programról, és lehetővé kell tenni, hogy korlátozások nélkül minden magyar pedagógus és diák hozzáférjen a világhálóhoz.

 

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő 

Kapcsolódó párttagok