mszp.hu | Belföld, Külföld | Ukrajna
2015. január 15. 12:59

Ismét nacionalista veszély Ukrajnában

Az Európai Parlament mai ülésén elfogadta az ukrajnai helyzetről szóló állásfoglalását, melynek egyik szerzője Szanyi Tibor EP-képviselő, az EU-Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttség első alelnöke volt.

A képviselő szerint a következő időszakban Ukrajna sorsa lesz a közös kül- és biztonságpolitikánk, illetve a keleti partnerség igazi tesztje, erőfeszítéseink kimenetele a térség és az egész kontinens biztonsága és stabilitása szempontjából meghatározónak bizonyulhatnak.

Szanyi Tibor szerint az EU sikeres ukrajnai szerepvállalásának kulcsa a következetesség és az egység:

Következetesség közös fellépésünkben az erőszak beszüntetéséért, a minszki megállapodás maradéktalan betartásáért, és mindenekelőtt a Krími félsziget illegális annektálásának elutasításában kell, megjelenjen, egyértelműen beleértve az eredeti állapot visszaállításának követelését. Ez elvi kérdés, ami nem rendelhető alá a politikai pragmatizmus szempontjainak.

Egység az Unió és tagállamai politikájában, különösen az Oroszországgal szembeni magatartásunkban és a szankciók kérdésében kell, megtestesüljön. A Moszkvával való együttműködés helyreállítása kívánatos, de ez csak valódi EU-orosz párbeszéd keretében érhető el. Minden olyan tagállami törekvés, amely partikuláris gazdasági érdekek és egyéni politikai célok mentén homályos különalkukkal szolgálja ki Putyin taktikáját, súlyosan árt Ukrajna, a térség és az Unió érdekeinknek. A Főképviselőnek - a Bizottság és az Európai Tanács teljes tekintélyére is támaszkodva - mindent meg kell tennie azért, hogy egy tagállam kormánya se kompromittálhassa tovább az EU egységét az orosz, illetve az ukrán kérdés kezelésében.

A szerdai plenáris vitában a Szanyi aláhúzta, hogy a kijevi vezetéssel az ország európai perspektíváiról, a jogállamiság európai normák szerinti fejlesztéséről folyó párbeszéd keretében szólnunk kell a fokozódó nacionalizmus veszélyeiről is. Az ukrán kormány képviselői az elmúlt hetekben kinyilvánították, hogy a kettős állampolgárságot kizáró törvény lehető legszigorúbb betartatása érdekében rendészeti eljárások, büntetések sorát tervezik állampolgáraik egy részével szemben. A fenyegetés, illetve zaklatás az orosz kisebbség mellett egy sor más nemzeti kisebbség tagjai, köztük számos EU-állampolgár ellen is irányul, akik fokozott politikai védelemre szorulnak. 

Bár formailag törvényes, ez a durva hatósági fellépés - Szanyi Tibor megítélése szerint - nem más, mint engedmény a fokozódó nacionalista nyomásnak, ami a jelenlegi törékeny ukrajnai belpolitikai helyzetben, s ezzel az időzítéssel csakis a feszültség növelését, az eszkalációt szolgálhatja. A szocialista politikus felszólalásában kérte, hogy a politikai és gazdasági támogatás erősítésének módozatai mellett ezek a szempontok is kapjanak figyelmet az EU, illetve a Főképviselő és a kijevi partner közötti aktuális megbeszéléseken.