mszp.hu | Belföld
2020. október 22. 16:09

Ismét szakértők vezessék a COVID-elleni küzdelmet!

Ismét szakértők vezessék a COVID-elleni küzdelmet!
A tragédia mismásolása helyett a szakértőkre kellene hallgatni és cselekedni kéne – szólította fel a kormányt csütörtök délutáni online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a párt Facebook oldalán.

A többek közt Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter által, a mai kormányinfón is terjesztett kormányzati sikerpropagandával szemben most már tragikus Magyarországon a járványügyi helyzet – hívta fel a figyelmet Bangóné Borbély Ildikó.

„A napi halálozások számában, ami a kormány szerint a legfontosabb mutató, szeptember közepe óta egymillió lakosra vetítve előzzük az EU-t. (…)  Csak Csehországban és Romániában rosszabb a helyzet, mint itthon” – ismertette a fájó tényeket.

Elmondta, pártja szerint Orbán Viktor hazudott, amikor azt mondta, Németországban többen halnak meg, mint Magyarországon, hiszen szeptember óta Magyarországon effektíve több ember halálát okozta a koronavírus, mint Németországban. „A folyamatos hazudozással a kormány a válságkezelést és a járvány megfékezését hátráltatja, hiszen aláássa az intézkedések megalapozottságába vetett hitet, illetve hamis biztonságérzetet kelt a magyar emberekben” – emlékeztetett.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt a kezdetek óta a gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követelt az ügyben. „Egy világjárvány közepén ez a minimum, ami egy kormánytól elvárható, de Orbánéknak ez sem fontos, még erre sem képesek” – tette hozzá.

Nehezményezte, hogy Gulyás továbbra is csak arról beszél, hogy a kormány vizsgálja a helyzetet és adott esetben majd szigorít a szabályokon, de állította, a többségi vélemény az, hogy jók a jelenlegi szabályok, ha szigorúan betartják őket. „ Egyrészt, a helyzet világos: nap, mint nap rekordot döntenek a fertőzöttségi és halálozási számok, csak ma 2032 új fertőzöttet és 46 halottat jelentettek. Másrészt, ha a nemzeti konzultációra hivatkozik a miniszter, mint többségi álláspontra, akkor üzenjük neki, hogy amikor azok a válaszok megszülettek, még közel sem volt ilyen rossz a helyzet” – emelte ki Bangóné.

Elmondta, miközben egyre súlyosabb adatokkal állnak ki a koronavírussal kapcsolatban, az emberek azt látják, hogy a kormánynak még az influenza elleni oltóanyagot sem sikerült időben és kellő mennyiségben beszereznie. Ez nem nyugtatja meg őket, ahogyan az sem, hogy az Operatív Törzs épp a kétes hírű orosz covid vakcinát vizsgálja kormány-felkérésre.

Hangsúlyozta, folyamatosan cáfolja a kormány állításait a szakma, a háziorvosok, a gyógyszertárakban dolgozók, és maga a magyar lakosság is. „Kapkodás, zavar és fejetlenség jellemzi a védekezést, melynek legfőbb oka az, hogy a kormány a szakértők véleményét már nem veszik figyelembe, és már csak a politikai érdekek mentén hoznak nap, mint nap döntéseket. Ez elfogadhatatlan, hiszen a magyar emberek egészségéről, életéről beszélünk!” – húzta alá nyomatékkal.

Megismételte, felelős tájékoztatásra van szükség, továbbá arra, hogy ismét a szakértők véleménye legyen a meghatározó a járvány elleni küzdelemben, akik szerint minél több ingyenes tesztelésre van szükség. „Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy a kormány kezdje meg azonnal a tömeges és ingyenes tesztelést, elsősorban a megfertőződés szempontjából magas rizikójú emberek, tehát az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok, a szociális szférában dolgozók, a kismamák és a kisgyermeket nevelők körében”.