mszp.hu | Belföld
2024. február 04. 10:28

Itt a lehetőség, hogy Lázár János betartsa a szavát!

Itt a lehetőség, hogy Lázár János betartsa a szavát!
Az MSZP ismét benyújtotta határozati javaslatát, mely azt kezdeményezi, hogy azok a vállalatok, melyek semmibe veszik a munkavállalói jogokat, két évre eltilthatók legyenek minden állami és uniós támogatástól. A javaslatot Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke és dr. Tóth Bertalan frakcióvezető jegyzi, vasárnapi sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre elmondta, Lázár János a Continental cégnél tapasztalt jogsértésekre való reakciója egybevág a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésével, így a parlament tavaszi ülésszakán lehetősége lesz a miniszternek betartani ígéreteit és segédkezni abban, hogy a munkajogokat eltipró cégek méltó módon legyenek szankcionálva.
„Botrányos, amit a kormány csinál 2010 óta a munka világában” – kezdte sajtótájékoztatóját Komjáthi Imre. A kormány ugyanis hosszú ideig azt mondta, azért kell közpénzzel kitömni a külföldi nagyvállalatokat, hogy azok ne menjenek el Magyarországról. Ezzel szemben a magyar emberek lettek azok, akik külföldre költöztek a jobb élet reményében. Az MSZP társelnöke szerint a kormány intézkedéseivel a magyar emberek kárára szolgálja ki a multikat, valamint tétlenül nézi, ahogy a magyar dolgozók és a szakszervezetek jogait semmibe veszik a cégek.
Az MSZP ez ellen rendre felemeli a hangját. Parlamenten belüli és parlamenten kívüli eszközökkel harcol a dolgozók jogaiért. Demonstrációkkal, szövetségesek gyűjtésével igyekszik ellenállni a párt a kormány elnyomó intézkedéseinek. Az Országgyűlésben pedig minden eszközt felhasználva védi az MSZP a dolgozók érdekeit. Így interpellációkkal, kérdésekkel és határozati javaslatokkal fordulnak a párt képviselői az illetékesekhez.
 
Tavaly tavasszal Komjáthi Imre és dr. Tóth Bertalan frakcióvezető határozati javaslatot nyújtott be, melynek lényege és célja, a dolgozók jogainak a megvédése volt. A javaslat egyik sarkalatos pontja az volt, hogy két évre eltilthatólegyen az a cég minden magyarországi és uniós támogatástól, amelyik „lábbal tiporja” a munkavállalók és érdekvédelmi szervezetek jogait, vagyis nem tartják be a munkaügyi kapcsolatokat. Lázár János a napokban a Continental gyárában végbement jogsértésekre úgy reagált, hogy ez botrányos és felháborító, valamint azt is elmondta, ez Németországban nem történhetne meg, mert az állam nem hagyná.
 
„Jó reggelt kívánok miniszterelnök úr! Akkor én szeretném Önnek felajánlani azt a lehetőséget, hogy betartsa a szavát, ugyanis Ön azt is mondta, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a cég ne kapjon állami támogatást, illetve, amit kapott, azt fizesse vissza. Egyetértünk. Erről szól a mi újra beadott határozati javaslatunk” –mondta el Komjáthi Imre. A parlament tavaszi ülésszakán pedig a bizottsági ülésen tárgyalásra kerül az MSZP javaslata, így lesz lehetőség tenni a munkavállalók jogcsorbítása ellen és megvalósulhat, hogy az állam ne tétlenül nézze, ahogy különböző multinacionális cégek semmibe veszik a dolgozók jogait.
 

Kapcsolódó párttagok