Belföld | iskolai étkeztetés közlemény
2012. október 26. 14:16

Itt a példa: az önkormányzati iskola jobb!

Lassan két hónapja, hogy elindult az idei tanév, és hogy felhívtam a figyelmet arra, az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában − az orosházi oktatási intézmények közül egyedül − nem biztosítják a térítésmentes vagy kedvezményes napi háromszori étkezést a rászoruló gyermekeknek a törvényi szabályozással ellentétben, azaz törvénytelenül.

Tartottam erről sajtótájékoztatót, adtam ki közleményt, interpelláltam a város polgármesterét, írtam az iskola fenntartójának (kétszer is), és panaszt nyújtottam be az alapvető jogok biztosának, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben.
 
Dancsó József polgármester nevezte ezt „hadakozásnak”, „lovagiatlanságnak”, és előkerült az ilyenkor szokásos „mesterségesen gerjesztett egyházellenesség” vádja is, holott én úgy gondolom, hogy önkormányzati képviselőként csak a munkámat végeztem a rászoruló gyermekek érdekében. De tisztség nélkül, egyszerű polgárként is pontosan ugyanezt tettem volna, csak kevesebb jogosítvánnyal.
 
Most, közel két hónap után Dancsó József végre kimondta, hogy szerinte is a törvény által kell biztosítani a gyerekek napi háromszori étkeztetését. Hozzá tette: eltérő jogi értelmezés áll fenn közte és az iskolát fenntartó katolikus egyház között, amiből pedig az következik, hogy az iskola gyakorlata, amit folytat, törvénytelen. Jó reggelt, Polgármester úr, örülök, hogy két hónap után meg tetszett érkezni!

Az iskola igazgatója nevében viszont már a tanévnyitón olyan tájékoztatót osztottak, amely − ismétlem: törvénytelenül − csak az ebédre vonatkozott, a másik két kisétkezésre nem, azokat fizetőssé tették a rászorultaknak is. Jelzem, hogy a rászorult gyermekek számát az iskolából mind a mai napig nem ismerjük, hogy pontosan hányan érintettek. Talán egyszer majd megtudjuk ezt is.

Kései reagálás, futkosás az események után, titkolózás, határozatlanság és gyengeség − ezeket rovom fel Dancsó Józsefnek.

Ezeken kívül azt, hogy 1. az iskolát − minden figyelmeztetés, szülői tiltakozás és ellenérv dacára, indokolatlanul − tavaly átadták egyházi fenntartásba, innentől láthatóan a semmivel vált egyenlővé a befolyásunk az ott történtekre; 2. Dancsó József megszavazott egy olyan törvényt a Parlamentben, amely a maradék önkormányzati iskolát is kiveszi az itt élők közvetlen irányítása alól, és azokat államosítja. E szerint a törvény szerint iskolát fenntarthat szinte bárki, csak önkormányzat nem. Egy ilyen törvény megszavazása nem hiba, hanem bűn! Bűn az a fideszes politika is, amely a szegényeket és a rászorultakat egyre lejjebb és lejjebb nyomja, amely a jelenlegi kurzus veszteseivé teszi őket.

Négy országos ágazati szakszervezet sztrájkbizottságot is alakított, és követelik − többek között − az államosítást lehetővé tevő jogszabályok felfüggesztését.

Én nem a más típusú fenntartók ellen beszélek, hanem az önkormányzati fenntartás mellett érvelek. De a mellett nagyon. Mert mint az Eötvös iskola példája is mutatja, ez biztosítja kizárólag egy település polgárai teljes körének a lehető legteljesebb mértékű beleszólási jogot egy iskola életébe, és semmi más.

Füvesi Sándor,
önkormányzati képviselő