Belföld | közlemény egészségügy
2013. október 08. 16:39

Itt a piros, hol a piros...

A gyanútlan turistákat átverő csalók játékára emlékeztet a 2014. évi költségvetés egészségügyi fejezete.

Könyvelési trükkel bizonygatja az Orbán-kormánya, hogy többet ad az egészségügynek: úgy mutatnak ki 220 milliárd forint pluszpénzt, hogy az idei eredeti előirányzathoz hozzáadják a várható uniós kifizetéseket és ezt az összeget vetik össze a jövő év hasonló módon előállított summájával.

Az igazság ezzel szemben az, hogy beszámították a GYED és a rokkantsági ellátás fedezetét is, miközben az egészségügyi szolgálatok működtetésére csak 5 százalékkal szánnak többet.

Ezt is csak azért, hogy a már végrehajtott béremelés előirányzatát pótlólag odaadják, és szerényen növeljék a háziorvosok és a mentők finanszírozását.

Nem jut több a kórházaknak és a szakrendelőknek, nincs forrás adósságaik törlesztésére, nem rövidülnek a várólisták.  Nem lesz több a gyógyszerkasszában sem, igaz választási évben legalább nem kurtítják tovább.
A betegeknek pedig továbbra is a rezsicsökkentéssel nyert összeg többszörösét kell kifizetniük gyógyulásuk érdekében.

Trükközik a kormány az egészségüggyel. A társadalommal azt akarja láttatni, hogy adott, az egészségügyi dolgozók és a betegek viszont semmit sem éreznek ebből.

Orbán egészségpolitikájának mérlege négy eltékozolt év. A pénzkivonáson és a mutyira alkalmas államosításon kívül semmi fontos nem történt az ágazatban.

Kökény Mihály,
az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke