mszp.hu | Belföld
2020. április 29. 21:57

Itt az alkalom a reformra, továbbra is át kell vinni az MSZP javaslatait

Itt az alkalom a reformra, továbbra is át kell vinni az MSZP javaslatait
Cseppenként, de átmennek az MSZP egyes javaslatai: széles körű összefogással és egy jövőbizottság felállításával Magyarország alapvető reformjára van szükség, hogy a családok elszegényedése helyett versenyképes legyen az állam a gazdaság újraindítása után.

A gyógyászati segédeszközök kiváltásának könnyítése volt a legutóbbi MSZP-s javaslat, ami átment az Orbán-kormányon. Magyarország nagyívű reformjainak érdekében ez a járandó út, vagyis az MSZP konstruktív javaslatait továbbra is végre kell hajtatni – erről beszélt Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, a NATO Parlament elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Hétfői parlamenti felszólalásában a szocialista politikus egy olyan jövőbizottság létrehozását szorgalmazta, amely a tudományos, a politikai élet és az érdekképviseletek együttműködésével próbálna konszenzusra jutni 20-30 éves távlatban. Elmondta, szurkol, hogy a koronavírus-válságot kezelő kormányzati lépések sikeresek legyenek, hiszen ellenkező esetben egyre többen halnak majd meg, és családok ezrei mennek tönkre. Önellátást és új gazdasági szerkezetet javasolt az ország számára – szokatlanul optimista felszólalását pedig szokatlan elismerés fogadta kormányrészről.

„A mostani válság egy lehetőség is, hogy újratervezzük Magyarországot egy olyan formában, hogy versenyképesebben kerüljön ki ebből a tragikus helyzetből, az emberi halálesetek se statisztikai adatok legyenek, sőt, soha többet senkinek ne kelljen meghalnia egy ilyen helyzetben!” – utalt arra, hogy alapvető reformokra van szükség.

Mesterházy hangsúlyozta, „A sikertelen intézkedések a magyar családok elszegényedésével járnak, ezért minden olyan javaslat, ami ezt megakadályozza: jó javaslat. Az MSZP-nek több ilyen javaslata volt, már nem egyszer reagált a kormány is pozitívan ezekre. Minden ellenzéki képviselő azon dolgozik, hogy hogyan lehetne ezt a válságot hatékonyabban, jobban kezelni. Nagyon sok javaslat hangzik el, Dobrev Klára is mondott” – emlékeztetett a képviselő.

„Nemcsak a gazdaságról kell beszélni, arról is kell beszélni, hogy mi van az oktatással, az egészségüggyel, a szociális szférával!” – sorolta a mind az emberek, mind az MSZP számára legfontosabb területeket. A Külügyi bizottság alelnöke emlékeztett, vannak olyan példák, ahol a kormány a nemzet érdekében hajlandó együttműködni az ellenzékkel, ilyen például a Magyar Állandó Értekezlet.

Kérdésre, hogy miért volt ennyire bizakodó és „szelíd” felszólálásban a kormánnyal szemben, „Az emberélet, a magyar emberek biztonsága felül kell írjon 1-2 reflexet, ami teljesen normális egy ilyen Magyarországon, ahol természetesen egyfajta autokratikus hatalomgyakorlás van. Mindenkinek arra kell koncentrálni, hogyan tudunk hatékonyabb lépéseket tenni.”

A képviselő kevésbé szelíden reagált a magyar országgyűlés fideszes elnökének a magyarokra nézve „mélységesen szégyenteljes” megnyilatkozásairól, amikor például lenácizza az Európai Uniót. „Kövér László folyamatosan érez magában egy késztetést, hogy úgy fogalmazzon, ami botrányt kelt. Volt szó legutóbb a hölgyekről is: nagyon helyesen mindenki kiállt mellettük. Elképesztőket mond parlamenti elnökként vagy fideszes politikusként a köteles beszédétől kezdve a nők megalazásáig. (…) Egészen biztos, hogy ezek nem segítenek, de látható módon a korrmánypárt ellenségek gyártásából próbál hatalmat kovácsolni és megőrizni”.

Rámutatott, sárdobálás helyett szerinte a megoldás az ország számára az, hogy továbbra is át kell vinni a kormányon a megfelelő intézkedéseket. „Olyan javaslatokkal kell bombázni őket, amelyekre még ők sem tudnak nemet mondani.  Számos ilyen volt, amelyeket kénytelenek voltak a kormánypártok elfogadni.  Noha volt benne 2-3 hét csúszás, de végül alapvetően végrehajtották azokat az ellenzéki javaslatokat, amiket a képviselőtársaim tettek”.

Kapcsolódó párttagok