mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 02. 21:18

Itt az ideje, hogy a fideszes kormány végre ne blokkolja tovább a NATO-ukrán partnerséget

Itt az ideje, hogy a fideszes kormány végre ne blokkolja tovább a NATO-ukrán partnerséget
Most már mindenki világosan láthatja, hogy veszélybe sodorták az országot – állítja az ellenzék.

A magyarok április 3-án ki fogják állítani az elmúlt 12 év gyenge elégséges bizonyítványát, de előbb még válaszokat várnak többek közt arra is, leáll-e végre hazánkban a putyinista propaganda – erről tartottak sajtótájékoztatót a Parlamentben az Egységben Magyarországért politikusai, Mesterházy Attila, az MSZP és Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője a Külügyi bizottság szerdai 3 órás, 50 évre titkosított, zárt ülése után.

A tisztesség jegyében Mesterházy Attila megerősítette, mind az Információs Hivatal, mind a Katonai Szolgálat rendkívül korrekt módon osztotta meg a bizottsággal a rendelkezésre álló információkat a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktusról és annak magyar vonatkozásairól.

A szocialista politikus, aki egyben a NATO Parlementi Közgyűlésének alelnöke is, emlékeztetett, Brenner Kolomannal együtt kérték, hogy a miniszterelnök is jöjjön el a Külügyi bizottság ülésére beszámolni Putyinnál tett moszkvai látogatásáról, ám azt a fideszes képviselők elutasították, mondván, Orbán nem jár bizottsági ülésekre.

Elmondta, az ellenzék szerint az orbáni eddigi külpolitika teljes újratervezése és –formálása zajlik éppen. „Nem mindenki vált egyszerre úgy, ahogy a magyar miniszterelnök váltja az álláspontját. Ezek a váltások élesek: 2008-ban még a grúz válság alapján azt követelte a nyugattól, hogy még keményebben szólaljanak meg, (…) most meg úgy tűnik, mintha a fideszes média nem ennyire egységes hangon szólna.

Nem követik le egyik pillanatról a másikra azt a politikai pálfordulást, amit az Orbán-kormány tesz” – emlékeztetett Mesterházy arra is, hogy tavaly még a fideszesek következetesen blokkolták Ukrajna NATO és EU-partnerségi tárgyalásait, és így jutottunk idáig.

„Beadtam egy írásbeli kérdést, ami arról szól, hogy változtatnak-e azon az álláspontjukon, ami úgy hangzik, hogy blokkolják a NATO-ukrán bizottsági ülés összehívását a miniszteri szinten, illetve, hogy blokkolták eddig a kibervédelmi kiválósági központhoz való ukrán csatlakozást is” – jelentette be.

Ha már a fideszes kormány eddig blokkolta az ukrán NATO partnerséget, és stratégiai kapcsolatokat ápol Oroszországgal, ezzel veszélybe sodorva a magyarokat, akkor épp ideje, hogy legalább most váltson – tette hozzá.

Brenner Koloman ismertette, már azt is aggályosnak tartották, amikor Putyin bejelentette, hogy vissza kéne térni az 1997-es állapotokhoz, mivel ekkor hazánk is az orosz érdekszférába tartozott, és szerették volna, ha a kormány elhatárolódik ettől, ám ez nem történt meg. Elmondta, Orbán hirtelen pálfordulása hiteltelen a szélesebb nemzetközi közösség számára, ezért is fontos hangsúlyozni az Egységben Magyarországért szövetség minden pártjának euroatlanti elkötelezettségét.

A jobbik képviselője elmondta, levelet küldött Stummer Jánosnak, a Nemzetbiztonsági bizottság elnökének arról, hogy a közmédia putyini propagandától harsog, ami nemzetbiztonsági kockázatot is jelent hazánkra nézve az elfogultságon túl.

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Kapcsolódó párttagok